„Mai nagybányaiak" (képgalériával)2015. szeptember 20. (vasárnap) 12:34 - Kultúranews/3692_0_300.jpgNagybányai magyar művészek alkotásaiból nyílt kiállítás az Olvasóban. A tárlaton számos különböző technikával készült festmény mellett szobrokat is láthatnak az érdeklődők. Ahogyan az ünnepélyes megnyitón elhangzott, a nagybányai iskola nagy hatást gyakorolt a magyar festőművészetre, több új irányzatot is meghonosított.

Szilágyi Domokos erdélyi magyar költő soraival köszöntötte az érdeklődőket Holló Veronika a „Mai nagybányaiak” címet viselő kiállítás megnyitóján. A nagybányai magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt tárlatot Janiczak Dávid polgármester is örömmel fogadta városunkban. Beszédében kiemelte a nagybányai iskola jelentőségét.

„Tudjuk mindannyian, hogy mekkora hatást gyakorolt a magyar festőművészetre Nagybánya, a nagybányai iskola. 1896-ban kezdődött ott a munka, és több új művészeti irányzatot is meghonosítottak Magyarországon. Ilyen például a plein air” - fogalmazott beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

A kiállító művészek életútját a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója ismertette. Csatlósné Komáromi Katalin felidézte Dudás Gyula festőművész Sárospatakon elhangzott szavait, amelyek érzékeltették, hogy mit jelent nagybányai festőnek lenni.

„Rang és minőség nagybányai festőnek lenni. A mai modern és hagyományos festőművészet keveredése, új technikák, új témák és anyagok jellemzik a mai nagybányaiak munkáját. Ez egy művészettörténeti korszak napjainkban készített mintavétele, amely most Magyarország városaiba eljut munkáik által” - mondta Csatlósné Komáromi Katalin.

A tárlaton számos különböző stílusban készült alkotást láthattak az érdeklődők. A közönség soraiban nemcsak műkedvelők voltak, hanem olyanok is, akik maguk is alkotnak, így szakmai szemmel járták végig a kiállítást. A nagybányai festők és szobrászok művei az ő tetszésüket is elnyerték.

„Ez az etalon. Innen lehet megtanulni a művészet formavilágát, színvilágát. Ez mindenkinek egy iskola. Nagybánya mindenkinek a csúcs, mert valami olyasmit hoztak létre a régmúltban dolgozók is, ami örök. Az új nagybányaiak szintén hagyományőrzők, nézzük csak meg a színvilágot, a formavilágot” - nyilatkozta Demes Ferenc, képző- és iparművész.

A tárlaton Bitay Zoltán, Boar Szilvia, Dudás Gyula, Győri Kinga, Kovács Bertalan és Les József Pál festőművészek képei mellett Kása Dávid szobrász alkotásai is láthatóak. A kiállítás október tizenhatodikáig látogatható az Olvasó Kisgalériájában, minden munkanapon reggel nyolctól este hatig.


692_0_t 692_1_t 692_2_t 692_3_t
692_4_t 692_5_t 692_6_t 692_7_t
692_8_t 692_9_t 692_10_t 692_11_t
692_12_t 692_13_t 692_14_t 692_15_t
692_16_t 692_17_t 692_18_t
Vissza