Ufók nyomában (képgalériával)2018. április 22. (vasárnap) 13:06 - Városnews/6829_0_300.jpgLezárult az Ózdi Szabadegyetem hetedik évada, amely hatalmas érdeklődés mellett zajlott. A vendégek ezúttal Knoll Gyula nyugalmazott repülőezredes és Kriston Endre, a Hihetetlen Magazin újságírója voltak, akik beszámoltak a magyar ufókutatás elmúlt harminc évéről. A világegyetem titkaira és a különleges, megmagyarázhatatlan jelenségek történetére sokan voltak kíváncsiak, így szinte alig maradt üresen szék az Olvasó Adorján Lajos termében.

Az Ózdi Szabadegyetem a hetedik évadánál tart, és népszerűsége töretlen. A legutóbbi négy előadás is szinte telt ház mellett zajlott, ahogyan az utolsó tavaszi is. Most egy igazán különleges témával készültek a szervezők. Fókuszba került a 30 éves magyar ufókutatás.

„A mostani szabadegyetemnek azért ez a témája, mert a Kriston Endre barátom, aki a Hihetetlen Magazinnak a szerkesztője azt mondta, hogy 30 éves a magyar ufókutatás. Mivel a hétvégén Knoll Gyula, amúgy is városunkban járt, ezért összehoztuk ezt a két dolgot. A kellemeset a hasznossal” - nyilatkozta Dancsok Tamás, szervező.

Először Szűcs Róbert a Hihetetlen Magazin főszerkesztője tartott ismertetőt az ufómagazinról, illetve annak megszületéséről. Majd őt követte Kriston Endre, aki részletesen elmesélte a Magyar UFO Szövetség létrejöttét.

„Az ufókutatás még annak idején egy tudományos fantasztikus klubból született meg. Ennek adott székházat az ózdi Olvasó Egyesület. Akkoriban elég nagy érdeklődés volt, nemcsak a tudományos fantasztikumra, hanem az ufó téma iránt is. Ez közel harminc évvel ezelőtt volt. Alapvetően az elején még csak előadások voltak, különböző könyvek, sajtóanyagok, aztán megjelentek személyes beszámolók. Egyre többen érdeklődtek az ország különböző részeiből és odáig jutottunk, hogy egy-két év leforgása alatt egy országos hálózat épült ki. Ebben közel háromszáz ember dolgozott, mindenféle korosztályból” - mondta Kriston Endre, újságíró, a Hihetetlen Magazin szerkesztője.

Kriston Endre előadásában megemlítette Knoll Gyula repülőezredest is, akinek UFO és valóság című könyvét az ózdi kutató szerkesztette. Az azóta már nyugdíjas ezredes pár évvel ezelőtt vallotta be, hogy 1959-ben földi utasításra egy UFO-t vett üldözőbe. Miután ezt nyilvánosságra hozták, számtalan hasonló esettel találkozott.

„Én, mint repülő ember találkoztam a repülő csészealjjal. Először 1959. július 29-én Kaposvár fölött, éjfélkor. Egy MIC17-es lokátor éjszakai elfogó gépen épp a lokátort gyakoroltam. Amikor kinéztem a gépből, hogy jó helyen vagyok-e akkor láttam, hogy a következő légtérből, ami Dombóvár, egy nagy fényesség jön, körülbelül 500 méterrel magasabban. Azt hittem, hogy ez egy repülőgép és a repülés vezetőtől megkérdeztem, hogy küldött az én légterembe valakit. Előtte még két évvel, nappal nekem jött egy másik és összeroncsolta a repülőgépem” - fogalmazott Knoll Gyula, nyugalmazott repülőezredes, vadászpilóta.

Előadása során szó esett a gabonakörökről, illetve hogy halálos áldozatot is követelt már az ufók követése. Térségünkben is történt több különleges eset is, és ennek köszönhető, hogy egykor Ózd az ufókutatás fellegvára volt. A Ózdi Szabadegyetem szeptemberben folytatódik, ahol dr. Obrusánszky Borbála ismét egy érdekes előadást tart a virtuális iskola kedvelőinek.


829_0_t 829_1_t 829_2_t 829_3_t
829_4_t 829_5_t 829_6_t 829_7_t
829_8_t
Vissza