Elfogadott költségvetés (képgalériával)2019. február 14. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/7809_0_300.jpgHosszas vita után fogadta el a 2019. évi költségvetésről szóló rendeletet városunk önkormányzatának képviselő-testülete. A polgármester szerint előremutató és stabil, több ellenzéki képviselő szerint azonban sodródó büdzsé született. Az előterjesztést végül nyolc igen szavazattal, hat nem ellenében szavazták meg. Emellett további hat napirendről tárgyaltak a városvezetők.

Az önkormányzat saját bevételeit, valamint adósságot keletkeztető ügyleteiből származó fizetési kötelezettségeit hagyta jóvá elsőként mai ülésén a képviselő-testület. Az egyhangú döntést követően rátértek a 2019. évi költségvetés tárgyalására, amelyből hosszas vita kerekedett. Vitális István úgy fogalmazott, koncepció nélküli költségvetés született. A képviselő kifogásolta az önkormányzat által vállalt támogatásokat, valamint több önkormányzati cég finanszírozásának mértékét. Obbágy Csaba módosító javaslattal élt az egyházaknak meghatározott összeg megemelésére, azt azonban nem fogadta el a testület. Az előterjesztést végül nyolc igen szavazattal, hat nem ellenében szavazták meg. Fürjes Pál szerint a büdzsé egyetlen előnye, hogy megfelel a törvényességi feltételeknek. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, gazdasági és humán oldalról is számos problémával szembesül a város.

„Sodródó költségvetés azért, mert az önkormányzat koncepciótlanul sodródik. Nem látszik belőle sem a választási ígéret, sem az, hogy komolyan venné, hogy a városlakókon a költségvetés lehetőségeivel tudjon segíteni. Az ígéretek beváltásának még a gyökerei sem látszanak. Semmi olyan koncepció nincs benne, amely jelentene valamilyen hűséget az ígéretekhez. Át lettek verve az ózdi lakosok a választáskor” - mondta Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A polgármester kiemelte, hogy a feladatellátást végző intézmények a kért támogatást majdnem teljes mértékben megkapták, sőt a később érkezett igényeket is beépítik.

„Egy előremutató költségvetést fogadott el ma a képviselő-testület. Stabilizálódott az önkormányzat pénzügyi helyzete, és ennek köszönhetően ebben az évben például 150 millió forintot tudunk majd utak aszfaltozására fordítani. Ez azt jelenti, hogy lesznek olyan salakozott utak, vagy akár még földútnak is nevezhető utak, amelyek vadonatúj aszfaltréteget kapnak ebben az esztendőben. Igyekszünk a lehető legmegfelelőbb módon kiválasztani ezeket. Emellett az önkormányzat kötelező és vállalt feladatait is tudja teljesíteni 2019-ben is” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.
 
A költségvetés elfogadását követően a tanácskozás további része vita nélkül zajlott le. Így döntöttek két pályázat jövőbeli benyújtásáról, a polgármester szabadságainak ütemezéséről, valamint arról, hogy a Gyár úton, a múzeummal szemben fekvő parkoló megkapja a Kohász tér elnevezést. Zárásként dr. Almási Csaba jegyző ismertette, hogy a közelgő választások miatt a Helyi Választási Irodának határozatot kellett hoznia a mandátumok számáról. Mivel Ózd lakossága jelenleg 34600 fő, így változatlanul tíz egyéni és négy listás képviselői hely marad.


809_0_t 809_1_t 809_2_t 809_3_t
809_4_t 809_5_t 809_6_t 809_7_t
809_8_t 809_9_t 809_10_t 809_11_t
809_12_t 809_13_t 809_14_t 809_15_t
Vissza