Halál után (képgalériával)2019. február 22. (péntek) 19:00 - Kultúranews/7835_0_300.jpg„Van élet a halál után...és előtte?” címmel tartott előadást Putnoki Tibor az Olvasóban. Az előadó beszélgetőpartnerei dr. Sulyok János belgyógyász főorvos és Szőke Gábor római katolikus plébános voltak. Hárman kutatták az este folyamán a címadó témát, valamint az ember és a halál kapcsolatát. A rendezvény telt házas volt, a színháztermben az oszlopok mellett is állt a közönség.

Telt házas érdeklődés fogadta az Ózdi Szabadegyetem legutóbbi állomását. „Van élet a halál után...és előtte?” címmel tartott előadást Putnoki Tibor „átutazó”, majd dr. Sulyok János belgyógyász főorvos és Szőke Gábor római katolikus plébános csatlakozott hozzá. Megvitatták az „átutazó” történetét, valamint az ember és a halál kapcsolatát fejtegették.

„A halál minden ember életében előfordul, ez az egyetlen-egy dolog, ami mindenkivel megtörténik. Mert fél tőle az ember, mert tart tőle az ember, és kiderül, hogy ez nem félelmetes, nem rossz, hanem maga az élet sokkal nehezebb, vagy a hozzá való út. Az biztos, hogy oda, aki a küszöbig eljut, az megváltozik” - mondta Putnoki Tibor, „átutazó”.

Az előadás első részében Putnoki Tibor beszélt nehéz fiatalkoráról, későbbi betegségeiről, végül hosszasan mesélte átmeneti halála pillanatát, ahol élete filmje pergett előtte, ez volt szerinte a keresztények pokla. Ezután csatlakoztak hozzá beszélgetőpartnerei, akikkel átbeszélték a halál pillanatainak orvosi és keresztény oldalát is.

„Mindig azt próbáljuk fejtegetni, hogy mi van azután, amit nem igazán tapasztalunk, azt amit úgymond nem próbáltunk ki, de ugyan van-e élet a halál előtt, és az az élet, amit a halálig megélünk, az milyen minőségben, milyen időben, milyen személyekkel történik. A halál lehet egy inspiráló erő ahhoz, hogy azt az életet megéljük minőségében, tartalmában, tudatosan” - hangsúlyozta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

Putnoki Tibor és beszélgetőpartnerei egyetértettek abban, hogy mások és saját magunk szeretete a legfontosabb az életünkben. Az estét az előadók összegzéssel zárták. Szerintük nagyon fontos, hogy minden napot éljünk meg tartalmasan úgy, hogy arra később jó szívvel tekinthessünk vissza. Az estét táltos dobosok zenés produkciója zárta.


835_0_t 835_1_t 835_2_t 835_3_t
835_4_t 835_5_t 835_6_t 835_7_t
Vissza