Vitás tanácskozás (képgalériával)2019. március 28. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/7957_0_300.jpgÖt órányi tanácskozás után, második nekifutásra sem fogadta el a képviselő-testület az útfejlesztésekre elkülönített keret felosztását. A mai, feszült hangulatú tanácskozáson nemcsak erről, hanem a civil keretek felosztásáról is hosszas vita alakult ki. Az ülésen a város lakossága is nagy számban képviseltette magát.

Rég nem látott lakossági jelenlét mellett tartotta meg mai ülését a képviselő-testület. A feszült hangulatú tanácskozáson először az önkormányzati cégek üzleti terveit fogadták el. Kisebb vitát az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos előterjesztés, azon belül is a Polgármesteri Tájékoztató létjogosultsága váltott ki. Egyhangúlag megszavazták a közelmúltban felavatott sportpark eszközeinek kezelésbe adását, valamint a rendkívüli önkormányzati támogatásról szóló napirendet. A civil- és sportszervezetek, valamint egyházak támogatása hosszas vitát váltott ki. Vitális István azt nehezményezte, hogy a pályázaton résztvevő kilenc területi szervezetre jutó 445 ezer forintból 260 ezer nyolc alapítvány között oszlik el, míg a fennmaradó 185 ezret a Fidrus Péterhez köthető Tradíció és Haladás Alapítvány kapja meg.

„Akár a táblai, akár a szentsimoni, akár a szennai alapítvány önmagában háromszor annyi tevékenységet írt le. Tulajdonképpen a létező összes ünnep és esemény kapcsán ott lesz harmincezer forintból, míg az öné 185-ből. És nem az ötezer forint emelkedés a lényeg, hanem az, hogy egyáltalán emelkedett, az összes többinél stagnálás van, vagy csökkenés” - mondta Vitális István, független önkormányzati képviselő.

Farkas Péter Barnabás úgy fogalmazott, hogy a legtisztább, segítő szándék vezérelte őket az előterjesztés kidolgozásakor, és azt is igyekeztek figyelembe venni, hogy egy fiatalabb alapítványnak több támogatásra lehet szüksége. Fidrus Péter Vitális Istvánnak válaszolva kifejtette, nem politikai célok vezérelték az elosztást.

„Az alapítványomban egyetlen jobbikos tag sincs. Az alapítványom legtöbb esetben halmozottan hátrányos helyzetű megsegítésével foglalkozik, nekik szervezünk rendezvényeket. Azt mondja Vitális úr, hogy nem elfogadható számára, hogy 185 ezer forintot kap ez az alapítvány. Mondja ezt úgy, hogy bele sem olvasott a pályázatokba. Számomra pedig ez elfogadhatatlan, hogy úgy szól hozzá, hogy nem tudja, mit tartalmaznak konkrétan a pályázatok” - fogalmazott válaszában Fidrus Péter, alpolgármester.

A civil szervezetek támogatását végül tíz igennel, négy tartózkodás mellett fogadták el. A sportszervezetek és az egyházak esetében tizenkét igen és két tartózkodás volt az arány. A folytatásban a városi rendezvényekre és a testvérvárosi kapcsolatok ápolására elkülönített keretet tárgyalták. Elfogadták a helyi drogstratégiát, illetve tájékoztatók hangoztak el a folyamatban lévő pályázatokkal kapcsolatban. Az ülés végén aztán újra napirendre kerültek a 2019-re tervezett útfejlesztések. A tervezetet ugyanis a legutóbbi, rendkívüli ülésen nem fogadták el. Több ellenzéki képviselő azt sérelmezte, hogy az azóta eltelt egy hétben sem volt egyeztetés, és kimaradt több olyan út is, amely néhány felújítandónál rosszabb állapotban van. A polgármester elmondta: a rendelkezésre álló 150 millió forintból nem lehet egyszerre mindenhol megoldani a problémát.

„Az egész város összes járhatatlan útját le kell aszfaltozni. Erre egy lépésben nincs lehetőség. Jelenleg az első ütem van a képviselő-testület elé terjesztve. Az elfogadás után egyébként még ebben az évben is meg lehet vizsgálni a költségvetést, hogy lesz-e lehetőség esetleg idén is több út aszfaltozására. Lesz még nyilván maradványelszámolás és költségvetés-módosítás is ebben az esztendőben. Akkor tovább lehet vizsgálódni, hogy mely utak kerülhetnek még sorra” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ellenzéki képviselők szerint a felosztás politikai alapú, nem előzte meg politikai egyeztetés, és a városvezetés kompromisszumra sem hajlandó. Szerintük például érdemes lenne közösen bejárni a problémás területeket.

„Ma nem arról beszélünk, hogy van-e olyan képviselő itt, közöttünk, aki ellenzi, hogy utak épüljenek, utak megújuljanak Ózdon. Ilyen nincs, ezt bátran kijelentem az összes képviselőtársam nevében. Hanem arról van szó, hogy ez az eljárás mennyire stílusa a mostani városvezetésnek” - mondta Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Az MSZP-s Kiss Sándor felidézte, hogy vezetésük idején minden ciklusra készült útfelújítási terv, amelyet évente felülvizsgáltak. Az állami támogatásnak köszönhetően nem csak a lakóterületeken, de még a garázssorokon is volt lehetőség aszfaltozásra. Most azonban úgy véli, az lenne a fontos, hogy egyáltalán elkezdődhessen a fejlesztés.

„Évente nem ennyi pénzről beszéltünk, hiszen akkor az MSZP-kormány azt mondta, ha egy forintot az önkormányzat hozzátesz, az állam hozzátesz még egyet. Vagyis most 300 millió forintról tudnánk beszélni. Azt javaslom, hogy valami megoldás kell, hogy legyen. A szórólapon én is szerepeltem, mint aki gátolja a fejlesztést. Nem tudok igazságot tenni, de valahol induljon el a felújítás” - tette hozzá Kiss Sándor, az MSZP önkormányzati képviselője.

Az útfelújításról szóló előterjesztést végül hét igen és két nem szavazattal, öt tartózkodás mellett ezúttal sem fogadta el a képviselő-testület. Az egyik legfontosabb kérdésben így az utóbbi időben megszokottnál jelentősen hosszabb tanácskozáson sem született döntés. A polgármester azzal zárta az ülést, hogy a következő héten közösen bejárhatják a területeket. Így kompromisszumos megoldás születhet, és minél hamarabb elkezdődhet az útépítés.


957_0_t 957_1_t 957_2_t 957_3_t
957_4_t 957_5_t 957_6_t 957_7_t
957_8_t 957_9_t
Vissza