Városi pénzügyek (képgalériával)2019. április 24. (szerda) 19:00 - Önkormányzatnews/8046_0_300.jpgA helyi autóbusz-közlekedésről, az Ózdi Távhő gázbeszerzéséről, valamint ingatlanok vásárlásáról és értékesítéséről is tanácskozott keddi ülésén a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Az egyeztetés vita nélkül zajlott, a bizottság tagjai minden előterjesztést elfogadásra javasolnak a képviselő-testületnek.

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ 2018-as beszámolóját vitatta meg elsőként keddi ülésén a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Az előterjesztésből kiderült, hogy tavaly 371 ezer kilométert tettek meg a helyijáratos autóbuszok, amelyeket összesen közel kétmillió utas vett igénybe. Janiczak Dávid polgármester összefoglalta a helyi buszközlekedés nehézségeit.

„A közösségi közlekedés mindenhol veszteséges. Különösen egy olyan adottságokkal rendelkező városban, mint Ózd, ami egy poliphoz hasonlóan mindenfelé kinyújtja a karját. Nem elég egy vagy két járat, ami keresztülmegy a városon, hanem minden völgyből be kell hozni, és haza kell vinni az utasokat. És az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek, az autók száma jelentősen megnőtt, egyre kevesebben veszik igénybe az autóbuszokat. És elöregedő társadalomban élünk” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A bizottság tagjai közül Kiss Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi közlekedésre kapott állami támogatás évről évre csökken, míg az önkormányzat hozzájárulása egyre növekszik. Fürjes Pál arra mutatott rá, hogy az egyes járatok kihasználtsága erősen ingadozó. Az ÉMKK jelen lévő képviselői elmondták, erre a jelenségre nehezen tudnak reagálni.

„Meghirdetett menetrendünk van, amelyben nem igazán tudjuk közzétenni, melyek az erősebb napok. Ilyen statisztikánk még nincs. Most a cégnél olyan beruházás van folyamatban, amelynek keretében cserélnénk a jegykiadó gépeket újabb gépekre. Nagyon sok autóbuszhoz fog tartozni automatikus utasszámláló berendezés” - tette hozzá Horváth István, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ üzemvezetője.

Az előterjesztést végül hat igennel, egy tartózkodás mellett támogatta a bizottság. A tanácskozás folytatásában megvitatták az Ózdi Távhő gázbeszerzési szerződésének megkötését, valamint a cég mérlegét, és jóváhagyták két alapítvány támogatását is. Az ülés zárásaként két napirendi pontban saját hatáskörben döntöttek. Így határoztak arról, hogy az önkormányzat megvásárolja az Árpád vezér út 12/C. II/12-es ingatlant. Ennek tulajdonjogáról, a lakást terhelő esetleges kötelezettségekről az Ózdinvest ügyvezetője tájékoztatta a tagokat.

„Az árverési vevő végrehajtási jog nélkül, és bármilyen bejegyzett jog nélkül vesz egy tiszta ingatlant. Tehát ha az önkormányzat tulajdonába kerül ez az ingatlan, akkor azon semmilyen bejegyzett jog nem lesz található. Tehát egy tiszta ingatlant vásárol az önkormányzat” - fogalmazott dr. Tóth Andrea, az Ózdinvest ügyvezetője.

A bizottság végül érdemi vita nélkül támogatta valamennyi előterjesztést, amelyek mindegyikét elfogadásra javasolják majd a csütörtöki képviselő-testületi ülésen.


046_0_t 046_1_t 046_2_t 046_3_t
046_4_t 046_5_t 046_6_t 046_7_t
046_8_t
Vissza