Elfogadott javaslatok (képgalériával)2019. április 25. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/8055_0_300.jpgKevesebb a bűncselekmény, de negatív tendenciát tapasztalhatunk a közlekedési balesetek terén városunkban. Ez derült ki az Ózdi Rendőrkapitányság vezetőjének éves beszámolójából, amely a képviselő-testület mai ülésén hangzott el. A városvezetők emellett többek közt a helyi közösségi közlekedésről és a szakképzési centrumot érintő átszervezésről is tanácskoztak.

Az Ózdi Rendőrkapitányság vezetője számolt be a 2018-as évben elvégzett munkáról a mai képviselő-testületi ülésen. Dr. Varga László elmondta, hogy proaktív és szolgáltató rendőrség képét igyekeztek kialakítani. A közlekedési balesetek száma ugyan negatív tendenciát mutat, a bűncselekmények száma azonban alacsonyabb volt az elmúlt évekhez képest.

„Sok mutató vonatkozásában kilenc éve folyamatos mérséklődést tapasztalhatunk. Ha az összbűncselekményszámra tekintünk, azt láthatjuk, hogy ezer alá csökkent a bűncselekményszám. Soha nem volt még Ózdon ezer alatt a bűncselekményszám. A kiemelten kezelt 14 bűncselekmény száma is rekordot döntött, hiszen 600 alá csökkent ezeknek a jogsértéseknek a száma” - emelte ki dr. Varga László, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

A képviselők többek közt az illegális ingatlanbontással kapcsolatban kértek szigorúbb rendőri fellépést. A beszámolót tizenhárom egybehangzó igen szavazattal fogadták el. Szintén egyhangúlag támogatták az Ózd Városi Rendészet beszámolóját, hozzászólásaikban a kóbor kutyák, valamint a gyújtogatás problémakörére tértek ki. A folytatásban a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokról szóló értékelést is jóváhagyták. Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ tevékenységéről szóló beszámoló kapcsán felmerült, hogy a helyi közösségi közlekedés egyre nagyobb forrásokat igényel az önkormányzat részéről, amit részben a város sajátos fekvése és a társadalom elöregedése idéz elő.

„Az évről évre növekvő önkormányzati hozzájárulás jövőre olyan mértéket ölthet, ami kritikussá teszi, hogy az önkormányzat tud-e helytállni ebben az egyébként nem kötelező feladatban. Ez egy önként vállalt feladat, az önkormányzatoknak nem kötelező fenntartani a helyi közlekedést, ezt fontos hangsúlyozni” - mondta Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Ezt az előterjesztést végül a testület levette napirendjéről, így a későbbiekben több információ birtokában tárgyalnak róla ismét. Kisebb vitát váltott ki az Ózdi Szakképzési Centrumot érintő átszervezés: a Gábor Áron Szakképző Iskolában hamarosan orientációs előkészítő évfolyam indul, míg a szakképzési centrum székhelye a Zrínyi útról Kiserdőaljára kerül át. Az ülés második felében az Ózdi Távhő gázbeszerzési szerződésének megkötését és a cég tavalyi beszámolóját is jóváhagyták a képviselők. Zárásként pedig személyi kérdésekben is határoztak, zárt ülés keretében.

„A képviselő-testület az utolsó két napirendi pontban döntött az Ózd Városért, tehát a Pro Urbe kitüntető címek adományozásáról, valamint véleményezési jogkörével a köznevelési intézmények igazgatói kinevezéseiről. Mindent elfogadott a képviselő-testület, bár nem egyhangúlag, de közös volt a döntés” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A Pro Urbe kitüntető címeket idén is ünnepélyesen, a Hétvölgy Fesztivál keretein belül adják majd át. Így május végén derül majd fény arra, kiknek a több évtizedes tevékenységét ismeri el ilyen módon a városvezetés.


055_0_t 055_1_t 055_2_t 055_3_t
055_4_t 055_5_t 055_6_t 055_7_t
055_8_t 055_9_t
Vissza