Vitás költségvetés (képgalériával)2019. május 16. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/8127_0_300.jpgNem fogadta el a tavalyi költségvetés teljesítéséről szóló rendeletet a képviselő-testület. Az ellenzéki képviselők kiemelték: bár szakmailag jól összeállított anyagról van szó, azért nem támogatják az előterjesztést, mert korábban magával a költségvetéssel sem tudtak egyetérteni. Mivel nem lett meg a minősített többség, a pénzmaradvány felosztásáról tárgyalni sem tudtak a városvezetők.

Vitával vette kezdetét a mai képviselő-testületi ülés. A városvezetők elsőként a 2018-as költségvetés teljesítéséről szóló előterjesztést vitatták meg. Több ellenzéki képviselő már hozzászólásában megjegyezte, hogy nem tudja elfogadni a tervezetet, ugyanis korábban magát a költségvetést sem támogatták.

„A tavalyi évben sem fogadtuk el a költségvetést, hiszen más elveken épül fel a költségvetés összerakása. Nem tehettünk tehát egyebet, mint következetesen az akkori véleményünket ebben a szavazásban is érvényesítettük. Az, hogy nem került elfogadásra, valóban a polgármester úr politikai felelőssége, hogy a többséget ehhez nem tudta biztosítani” - mondta Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A polgármester ugyanakkor elmondta: a teljesítés elfogadása elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy a pénzmaradványt hasznosítani lehessen. Hozzátette, hogy a jövőben hiába keresi meg őt bármely képviselő egy-egy fejlesztés vagy rendezvény támogatása érdekében, mivel a mostani döntés miatt üresek lesznek a keretek. Janiczak Dávid szerint minden képviselő a választópolgárok képviseletére lett megválasztva, így a város működésének érdekében kellett volna felelős döntést hozniuk, nem pedig politikai alapon.

„Közel 4,2 milliárd forint az a maradvány, amit az előző évről áthoztunk erre az évre. Ennek zöme a pályázati támogatások összege, viszont vannak benne olyan szabad felhasználású források is, amelyekből többek közt a hétesi híd újramegnyitását tudtuk volna eszközölni, vagy például egy piac melletti parkoló kialakítását, intézményeknél dolgozó emberek béremelését. Azonban a képviselő-testület nem támogatta ezt az előterjesztést, így nem tudtunk továbblépni ennek a felosztására” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az előterjesztés elfogadásához minősített többségre lett volna szükség, azonban ez nem lett meg. Az ülésről három képviselő is hiányzott, így hat igen szavazattal, öt tartózkodás mellett a javaslatot nem támogatta a testület. Éppen ezért a második napirendi pontot, a pénzmaradvány felosztását nem tárgyalták. Az ülés folytatásában szó esett több önkormányzati cég tavalyi tevékenységéről, valamint eredménykimutatásáról, illetve alapítványok támogatásáról. Kiderült továbbá, hogy a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások térítési díjai nem emelkednek ebben az esztendőben. A tanácskozás végén két előterjesztést zárt ülés keretében tárgyaltak, a szavazatszámláló bizottságok póttagjait sem választotta meg a testület.


127_0_t 127_1_t 127_2_t 127_3_t
127_4_t 127_5_t 127_6_t 127_7_t
Vissza