Elfogadott zárszámadás (képgalériával)2019. június 11. (kedd) 19:00 - Önkormányzatnews/8214_0_300.jpgRendkívüli ülésen fogadta el a tavalyi költségvetés teljesítéséről szóló előterjesztést a képviselő-testület. A zárszámadásról már május közepén is tárgyaltak, akkor azonban nem lett meg a minősített többség. Mivel most eredményes volt a szavazás, a városatyák a pénzmaradvány felhasználását is megvitatták és megszavazták.

A 2018-as költségvetés teljesítéséről szóló előterjesztést vitatta meg elsőként mai rendkívüli ülésén a képviselő-testület. A javaslat már május közepén is szerepelt a napirendek között, ám akkor hat igen és öt nem szavazat mellett nem lett meg a minősített többség. A mai tanácskozáson Janiczak Dávid polgármester kifejtette, hogy súlyos következményekkel járhat a város működése szempontjából, ha ezúttal sem fogadják el a zárszámadást.

„Az állami normatív támogatást felfüggesztik, amennyiben az önkormányzatnak nincs elfogadott zárszámadása. Ez azt jelenti, hogy azt az állami támogatást, amit a bérek fizetésére fordít az önkormányzat, nem fogjuk megkapni. Ha a képviselő-testület nem szavazza meg a zárszámadást, akkor azt kockáztatja, hogy közel háromszáz fő nem fog bért kapni Ózd Város Önkormányzatának rendszerében” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A tanácskozáson ezúttal is alakult ki kisebb vita. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője felidézte, hogy tavaly februárban már a költségvetés elfogadásakor sem volt teljes az egyetértés, valamint a zárszámadást is elutasította már egyszer a testület. Fürjes Pál hozzátette ugyanakkor, hogy a város érdekében nem akarják hátráltatni a teljesítés elfogadását.

„Igaz, hogy nyögvenyelősen ment át már az elfogadáskor is ez a költségvetés. Igaz, hogy egyszer megbukott a rendes testületi ülésünkön a zárszámadás, és igaz, hogy a bizottsági üléseken is nehezen ment át, az egyiken pedig egyáltalán nem. Mi mégis úgy gondoltuk, hogy nem teszünk keresztbe ennek az ügynek, pont azért, hogy a második napirendi pontunkat is tudjuk támogatni” - mondta Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Janiczak Dávid megköszönte a Fidesz-KDNP-frakciónak a konstruktív hozzáállást, és azt, hogy a város érdekében hoztak döntést. Az előterjesztésre végül tizenegyből kilenc képviselő szavazott, nyolc igennel, egy tartózkodás mellett elfogadták. Így második napirendi pontként tárgyalhattak a pénzmaradvány felhasználásáról is. Így többek közt a hétesi ívhíd megerősítésére, egy Piac úti területrendezésre és egyéb fejlesztésekre is megnyílik a forrás.


214_0_t 214_1_t 214_2_t 214_3_t
214_4_t 214_5_t 214_6_t 214_7_t
Vissza