Utolsó ülés (képgalériával)2019. szeptember 26. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/8561_0_300.jpgAz idei költségvetés módosításáról, valamint pályázatok benyújtásáról és alapító okiratok módosításáról is tárgyalt a ciklus utolsó ülésén a képviselő-testület. Bár a tanácskozás vitáktól sem volt mentes, végül valamennyi előterjesztést elfogadtak a városvezetők.

Egyperces néma felállással vette kezdetét az ötéves önkormányzati ciklus utolsó képviselő-testületi ülése. A városvezetők a közelmúltban hosszú, súlyos betegség után elhunyt dr. Mészáros Miklósra és Tartó Lajosra emlékeztek. Mindketten évtizedeken át tagjai voltak a testületnek. A napirendi pontok tárgyalását a költségvetés módosításáról szóló előterjesztéssel kezdték. Eszerint önkormányzati intézmények jutnak többletforráshoz.

„Szociális intézményünk az intézményi rendszer további működéséhez és annak további biztosításához 42 millió forintot kért az önkormányzattól. Valamint az óvodák 12 millió forintos igényt nyújtottak be. Ezeket a képviselő-testület tudja támogatni a költségvetés módosításának elfogadásával. Erre az anyagi lehetőségek fennállnak. És még ezután is 280 millió forint tartalék marad az önkormányzatnak” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az előterjesztést több bizottság sem támogatta. Hozzátette azonban, hogy bár magával a költségvetéssel sem értenek egyet, most mégis úgy érzik, el kell fogadniuk a módosítást.

„A kialakult helyzetre való tekintettel, ugyan nem értünk egyet az eredeti, év elején elfogadott költségvetéssel, és annak vonalvezetésével, koncepciójával, főértékeivel. Mivel az első számú, átfogó módosítás szeptemberben van, a második pedig decemberben lesz, ezért a kialakult helyzetre való tekintettel frakciónk nevében el fogjuk fogadni” - hangsúlyozta Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Vitális István szintén elmondta, hogy a jelenlegi ciklus költségvetéseivel ő maga sem értett egyet. Ennek ellenére a mostani módosításra ő is igennel szavaz.

„Azt gondolom, hogy az intézményi többletigények jogosak, ismerve az intézményi vezetőket, nem légből kapott igényekről van szó. Az intézmények működéséhez szükséges, elengedhetetlen támogatásokról. Megemlíteném azt is, hogy ez az előterjesztés többek között több olyan tételt tartalmaz, ami a kormányzat támogatását bizonyítja” - fogalmazott Vitális István, független önkormányzati képviselő.

Végül tizenegy igen szavazattal, egy tartózkodás mellett hagyták jóvá a költségvetés módosítását. A folytatásban több olyan rendeletmódosítás is napirendre került, amelyeket a kormányhivatal felkérése tett szükségessé. A városvezetők tárgyaltak továbbá a településfejlesztési koncepcióról, alapító okiratokról és alapítványok támogatásáról. Döntöttek továbbá arról, hogy számítógépekkel segítik a rendőrség munkáját. Pályázatot nyújt majd be a város a Katona József Úti Bölcsőde bővítésére, valamint az Újváros Téri Általános Iskola udvarán kültéri kézilabdapálya kialakítására. Zárásként több tájékoztatót is meghallgattak a testület tagjai.


561_0_t 561_1_t 561_2_t 561_3_t
561_4_t 561_5_t 561_6_t 561_7_t
561_8_t 561_9_t 561_10_t
Vissza