Többcélú programok (képgalériával)2019. november 14. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8725_0_300.jpgSzakmai- és egészségnapokat tartottak a Katona József úti óvodában az Őszi Pedagógiai Napok keretein belül. A helyi és környékbeli óvodapedagógusok megbeszélhették, hogy milyen módszerekkel dolgoznak a gyerekek mentális egészségének megőrzése és fejlesztése érdekében. Az óvodásokat többek között védőnői vizsgálatokkal és gyümölcssaláta-készítéssel várták.

A saját maguk által készített gyümölcssalátát fogyasztották el a Katona József úti óvodában a Cica csoport tagjai. Ez a program is része volt annak a háromnapos rendezvénysorozatnak, amelyet az Őszi Pedagógiai Napok alkalmából tartottak meg. A szakmai beszélgetések keretében többek között helyi és környékbeli óvodapedagógusok oszthatták meg egymással tapasztalataikat és intézményi elveiket a lelki egészséggel kapcsolatban.

„Úgy gondolom, hogy a mai világban ennek a jelentősége nagyon felértékelődött, és hála Istennek tudom azt mondani, hogy a szülők felismerték. Mi azon fáradozunk, hogy a gyerekek ide egészségesen érkezzenek, tanulják meg a tisztálkodás szabályait, tanulják meg, hogy a mozgásnak milyen jelentősége van az életükben, és hogy a lelki egészség is legalább olyan fontos. Szilárd szokásrendszert próbálunk kialakítani a csoportokban” - mondta Juhász Tamásné, az Ózdi Városközponti Óvodák intézményvezetője.

Ennek érdekében az intézmény egyik korábbi dolgozója, a ma már többek között lélekfilozófusként is tevékenykedő Laczkó Inci tartott játékos foglalkozást a gyerekeknek. Kiemelte, hogy az emberek fizikailag és mentálisan is óvodáskorban fejlődnek a legtöbbet.

„Pontosan ezért nagyon fontos az, hogy ebben a felgyorsult világunkban már ebben a picike korban is az érzelmi intelligenciájukat fejlesszük, az érzelmi rugalmasságukat fejlesszük, azt, hogy képesek legyenek érzelmekről kommunikálni, nyilván velük játékos formában lehet ezeket megoldani” - fogalmazott Laczkó Inci, agytréner, terapeuta, lélekfilozófus.

Az egészséges életmódhoz kapcsolódóan lehetőség nyílt védőnővel való találkozásra is. Bertáné Várnay Ilona felmérte a gyerekek fizikai állapotát, egészségét, és néhány tanáccsal is ellátta őket.

„Mi védőnők hatéves korig gondozzuk a gyerekeket, illetve iskolakezdésig. De a három és hatéves kor között ritkábban találkozunk velük, hiszen a szülők dolgoznak, a gyerekek közösségben vannak. Ezért én nagyon örülök, hogy közösségbe ki tudunk jönni, mert a kötelező szűrővizsgálatot elvégezzük a korcsoport szerint a tanácsadóban, de egyre ritkábban találkozunk a szülővel, és itt az egyéb problémákat is meg tudjuk beszélni. És ha hívnak, mi nagy szeretettel megyünk a közösségbe. Óvodákba, iskolákba is” - nyilatkozta Bertáné Várnay Ilona, védőnő.

Az intézményben az egészségnapon a szülők is részt vehettek, így betekintést nyerhettek az óvoda életébe.


725_0_t 725_1_t 725_2_t 725_3_t
725_4_t 725_5_t 725_6_t 725_7_t
725_8_t 725_9_t 725_10_t 725_11_t
725_12_t
Vissza