Mindennapi függőségek (képgalériával)2019. november 15. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/8731_0_300.jpgIsmét tudománynépszerűsítő előadásra várták az érdeklődőket a Tiszti Kaszinóban. Dr. Vajda Norbert, a Miskolci Egyetem adjunktusa azokról a drogokról beszélt, amelyek nap mint nap körülvesznek bennünket. Emellett szó esett arról is, hogy mik azok a tényezők és folyamatok, amelyek előidézik az egyre gyakoribb szerhasználatot.

Drogok, amikkel élünk. Ez volt a címe annak az előadásnak, amelyet tegnap tartottak meg a Tiszti Kaszinóban. A Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozata nagy hangsúlyt fektet arra, hogy népszerűsítse a tudományokat, és olyan témákat boncolgassanak az ilyen alkalmakon, amelyek a mindennapok részét képzik. Így többek között szó esett már az egyre korosodó társadalomról, a fiatalkorú terhességek és a párkapcsolatok helyzetéről, most pedig a drogok és a szerhasználat került a középpontba.

„Azt gondolom, hogy itt semmi másról nincsen szó, mint a fogalomhasználatról. Ha azt mondjuk, hogy drog, mindenkinek a kábítószer jut az eszébe, mindenkinek az illegalitás jut az eszébe. Valójában az alkohol is drog, és a kávé is. Emellett nagyon sok dolog van, ami függőséget okoz. Az valójában mind a drogok világába tartozik. Az, hogy mennyire pozitív vagy negatív kontextusba tesszük, az csak azon múlik, hogy azon a kifejezésen, hogy drog mit is értünk” - mondta dr. Vajda Norbert, a Miskolci Egyetem adjunktusa.

Az előadás során arról is szó esett, hogy az ember az ősidők óta vágyik arra, hogy módosítsa a tudatát. A szakember kiemelte, hogy a kábítószereknek is rengeteg fajtája van, és ezek eltérő társadalmi csoportokat érintenek. Városunkban egyébként folyamatos a drogokkal szembeni prevenció, hiszen ez az egyik fő profilja a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak.

„Mint az ózdi KEF elnöke én örömmel üdvözöltem az ilyen előadásoknak a létrejöttét a városban. Fontosnak tartom, hogy hiteles szakemberektől, objektíven pontos információk jussanak el a lakossághoz. Ne a tévhitek és a mendemondák alapján döntsék el, hogy hozzányúl-e valamilyen szerhez vagy nem nyúl hozzá. A fő célunk a prevenció, hogy inkább ki se próbálják ezeket a szereket, és tudja, hogy milyen kockázatokat rejtenek a különböző kábítószerek” - hangsúlyozta Szaniszló Károly, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

A tervek szerint a tudománynépszerűsítő előadások folytatódnak a félév során, hogy ezután is sok hasznos tudást adhassanak át az érdeklődő hallgatóság számára.


731_0_t 731_1_t 731_2_t 731_3_t
731_4_t
Vissza