Elsők a JAG-osok (képgalériával)2019. december 4. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/8799_0_300.jpgHarmadszor is első helyezéssel tért haza a József Attila Gimnázium három diákja a Vaskobak geológiai versenyről. A középiskolásoknak szóló megmérettetést idén huszonötödször rendezték meg, a vetélkedőre az ez idő alatt a legtöbbször résztvevő iskolák tanulóit hívták meg. A feladatok között szerepelt többek között kőzetfelismerés és szakszavak magyarázata is.

Idén huszonötödik alkalommal rendezték meg a Vaskobak geológiai versenyt a Diósgyőri Gimnáziumban. Most összesen négy háromfős csapat versenyzett egymással, hiszen a jubileum alkalmából a megmérettetésen legtöbbször résztvevő iskolák diákjait hívták meg. A József Attila Gimnázium három tanulója, Juhász Kristóf, Kóczián Szabolcs és Németh Gergő már harmadszor bizonyította felkészültségét, és csapatmunkájuk, valamint tudásuk eredményeként mind a háromszor első helyezéssel térhettek haza.

„A jubileumi, huszonötödik versenyen voltunk, és így beújítottak a feladatokkal is. Voltak könnyebb feladatok, amiket elég könnyen vettünk, ezek könnyű akadályok voltak, de volt egy vagy két feladat, ami tényleg olyan nehézségű volt, hogy ha még többet készültünk volna, akkor is csak mellékes tudás esetén tudtuk volna megválaszolni őket” - mondta Kóczián Szabolcs, versenyző, a József Attila Gimnázium tanulója.

A zsűriben több oktatási és geológiai szakember is helyet kapott. A feladatok között szerepelt többek között kőzetfelismerés és szakszavak magyarázása is, a zsűri a csapat- és az egyéni munkát is értékelte. A diákok hozzávetőleg két hét alatt készültek fel.

„Minden héten három-három alkalommal fárasztottam a diákokat, hogy minél jobb eredményt érjenek el. Így ásvány- és kőzettan, ami az iskolában adott, a kőzetgyűjtemény teljes áttekintése, emellett vaktérképet gyakoroltunk, ami a korábbi fordulókból már ismert volt. De annak igazán örültem a verseny során, hogy a rutinjuk kiütközött, mert többször villámlásszerűen válaszoltak szó szerint a villámkérdésre, és a másik három csapat több alkalommal érezte, hogy állva maradtak” - emelte ki Vasas Attila, a József Attila Gimnázium biológia és földrajz szaktanára.

A nyerteseket több kisebb ajándékkal és múzeumi belépővel jutalmazták. Huszonöt év alatt egyébként a JAG-ból már nyolc alkalommal vettek részt a Vaskobakon, ebből a diákok ötször első helyezéssel tértek haza.

Képek forrása: Kóczián Szabolcs


799_0_t 799_1_t 799_2_t 799_3_t
Vissza