Adventi vásár (képgalériával)2019. december 5. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8802_0_300.jpgJótékony céllal szerveztek karácsonyi vásárt a Bolyky Tamás Általános Iskolában. Az aulát megtöltötték az árusok, akik különféle ajándéktárgyakat és süteményeket kínáltak, a befolyt összegből pedig a néptáncosokat támogatják. A rendezvénynek már többéves hagyománya van, és nemcsak a gyűjtést, hanem a közös kikapcsolódást is jól szolgálja.

Élő zenére táncoltak ma a gyerekek a Bolyky Tamás Általános Iskola aulájában. Az intézményben sokéves hagyománya van a néptáncoktatásnak, több esztendeje pedig karácsonyi vásárt is szerveznek a néptáncos gyerekek javára. Idén néhány nappal Mikulás előtt állították fel a standokat, és színes forgatag várta a gyerekeket és szüleiket.

„Ezt az a cél hívta életre, hogy sajnos nem nagyon van támogatónk, amikor viseletet kell venni, vagy nyakláncot kell csináltatni, vagy utazni kell valahová. Nem tudunk kihez fordulni, és nem szerettünk volna a szülőktől pénzt kérni. Ezért úgy gondoltuk, hogy ide eljönnek a szülők, jól érzik magukat, készülnek a gyerekekkel együtt különböző ajándéktárgyakkal, süteménnyel, és amellett, hogy jótékonykodnak, jól érzik magukat, és nem kell külön valamennyi pénzt beadni, hanem vásárolhatnak, árusíthatnak, és mellette a gyerekek táncolhatnak, játszhatnak” - emelte ki Elekné Holló Hilda, néptáncpedagógus.

A szülők is nagy kedvvel vetették bele magukat az árusításba. Voltak, akik süteményeket hoztak, mások ajándéktárgyakkal töltötték meg az asztalt. Több családban szinte már hagyománynak számít a néptánc és népzene szeretete.

„Nagyon jó kezdeményezés, örülök, hogy évről évre egyre nagyobb számban vesznek részt ezen a gyerekek. Közösségépítő jellege van, mindenki aktívan odateszi a maga kis munkáját, és a befolyt összegből megpróbáljuk együtt támogatni a táncolni vágyó gyermekeinket” - hangsúlyozta Ronyecz Ákosné.

A Bolykyban több mint húsz éve indult az első néptánc tagozatos osztály. Azóta rengetegen ismerkedhettek meg az alapokkal, és mindig voltak, akik felnőttként is szívesen folytatták a hagyományőrzés ezen formáját. A mostani diákok közül is sokan végigtáncolják a nyolc évet.

„Én nem vagyok egy sportos alkat. Megtetszett nekem a néptánc, már amikor ide kerültem a Bolykyba, a nyílt napon megszerettem rögtön. Főleg azért tetszik, mert társasan is lehet koreográfiát előadni” - mondta Császár Adrián György, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

A vásár bevételét a néptáncos gyerekek javára fordítják, így a jövőben a viseletek megvételéhez és az utazásokhoz is hozzájárulhat ez az összeg. A rendezvénynek azonban emellett közösségépítő szerepe is volt. A szülők és gyerekek közösen tölthették a délutánt, és különféle játékokban is részt vehettek.


802_0_t 802_1_t 802_2_t 802_3_t
802_4_t 802_5_t 802_6_t 802_7_t
802_8_t 802_9_t 802_10_t 802_11_t
802_12_t
Vissza