Vitás kérdések (képgalériával)2019. december 12. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/8832_0_300.jpgTöbb előterjesztéssel kapcsolatban is vita alakult ki a képviselő-testület mai ülésén. A városvezetők többek között az idei költségvetés módosításáról, rendeletek aktualizálásáról, tömegközlekedésről és csatornaberuházásról is egyeztettek az idei utolsó tanácskozáson.

Az idei költségvetési rendelet módosításáról szóló előterjesztés megtárgyalásával vette kezdetét a képviselő-testület mai ülése. Ezzel kapcsolatban a polgármester kifejtette, hogy a város biztos anyagi helyzetben van, ugyanakkor jövőre nehezebb esztendő várható.

„Az önkormányzat költségvetése továbbra is stabil lábakon áll, 275 millió forint tartalékkal rendelkezünk az év végén. Erre szükségünk is lesz, hiszen azt már tudjuk prognosztizálni, hogy jövőre nehezebb év következik. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy ehhez alkalmazkodva igyekezzünk a lehető legjobb költségvetést elfogadni majd a következő esztendőben. Azonban elmondható, hogy egy sikeres éven vagyunk túl, hiszen ekkora tartalék mellett sok önerős beruházást is végre tudtunk hajtani” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportját vezető dr. Csuzda Gábor ugyanakkor néhány többletkiadással kapcsolatban tett fel kérdéseket, és úgy fogalmazott, a költségvetésben nem valósul meg a felelős gazdálkodás, éppen ezért a módosítást sem tudják támogatni.

„A költségvetésünk egyetlen pozitívuma, ahogy anno az elfogadáskor is kijelentettük, hogy megfelel a törvényességnek, és ez igaz most a módosítására is. Ez a hivatal szakszerűségének köszönhető, amit ezúton is köszönünk a hivatal dolgozóinak. Hiányzik ugyanakkor a költségvetésből egy rendszerszintű szemlélet. Olyan, hosszú távú elképzeléseket támogató intézkedések, amelyek reális, a valóságon nyugvó városfejlesztési elképzelésekben testesülhetnének meg” - mondta dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Ezt az előterjesztést végül tíz igen szavazattal, öt nem ellenében fogadták el. Hasonló arányban hagyták jóvá az önkormányzat tulajdonáról és a vagyongazdálkodás főbb szabályairól szóló rendeletet, de voltak véleménykülönbségek a szervezeti és működési szabályzat módosításával kapcsolatban is. Határozott továbbá a testület az étkeztetés térítési díjainak változásáról. A húsz százalékos emelésre az alapanyagárak növekedése miatt van szükség. Az ellenzéki képviselők kétlépcsős emelést javasoltak, illetve arról érdeklődtek, a különbözetet miért nem vállalja át az önkormányzat. Janiczak Dávid válaszában kifejtette: ez már egy kétlépcsős emelés második fázisa, amely egyébként nagyrészt az önkormányzatot terheli, mivel sokan jogosultak kedvezményes étkeztetésre. Ezt követően tanácskozott a testület a bérlakásokról, és felállítottak egy ad hoc bizottságot a bérleti díjak megvizsgálására. Szó esett a labdarúgás helyzetéről, a városvezetők visszavonták az Ózdi Kohász Sport Club névhasználati jogát, továbbá felfüggesztették a támogatás folyósítását. Jóváhagyták a csatornaprojekt vállalkozási szerződésének módosítását, amire átstrukturálás miatt volt szükség. A folytatásban több tájékoztatót is meghallgattak a képviselők. Végül minden előterjesztést elfogadott a testület.


832_0_t 832_1_t 832_2_t 832_3_t
832_4_t 832_5_t 832_6_t 832_7_t
832_8_t 832_9_t 832_10_t 832_11_t
Vissza