Ingyenes szakképzés2020. január 14. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/8904_0_300.jpgIngyenes képzést hirdetett a Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája. Ennek keretében a jelentkezők a hegesztő végzettséget szerezhetik meg. Az oktatás a délutáni órákban zajlik majd heti három alkalommal, így az munka mellett is elvégezhető. A tanfolyamra január 20-áig várják a jelentkezőket.

Már csak öt nap áll a rendelkezésére azoknak, akik az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája által indított hegesztő tanfolyamra jelentkeznének. A felnőttoktatás keretében zajló képzésre várják mindazok jelentkezését, akik legalább 10 osztályt elvégeztek, és megfelelnek az egészségügyi alkalmassági feltételeknek. Akik a második év végén sikeres vizsgát tesznek, iskolarendszerű bizonyítványt kapnak, ami egyenértékű a nappali rendszerben megszerzett képesítéssel, hiszen ugyanazok a vizsgakövetelmények.

„Tudni kell mindenekelőtt, hogy a felnőttoktatásnak a szerepe felértékelődött az elmúlt években, hiszen ingyenessé tették a második szakmát iskolarendszerben. A másik pedig, hogy olyan változások előtt állunk, hogy alapszakmák csak iskolarendszerben lesznek képezhetők az új szakképzési törvény értelmében. Jelen esetben az iskolában keresztféléves indítással februárban a hegesztő szakképesítést szeretnénk indítani” - nyilatkozta dr. Alabán Péter, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájának tagintézmény-vezetője.

Jelenleg is tart az a képzés, amelyet korábban szintén az Ózdi Szakképzési Centrum hirdetett meg. Ennek keretében a villanyszerelő bizonyítványt szerezhetik meg a résztvevők. Az oktatási forma, illetve a bemeneti követelmények is ugyanazok, mint a most induló képzés esetében. Elmondható, hogy mind a már jelenleg is zajló villanyszerelő, mind a hegesztő képzés iránt igen nagy a kereslet. Így az itt végző szakemberek minden bizonnyal sikeresen tudnak majd elhelyezkedni ezeken a területeken. Az iskola egyik szakoktatója jelenleg a villanyszerelők képzésében vesz részt, azt mondja örömmel tapasztalja, hogy nagy a lelkesedés és a tudásvágy a tanulók részéről.

„Tehát a villanyszerelő felnőttképzés, jelenleg 28 fővel. Elmondható, hogy szeptembertől nem is volt lemorzsolódásunk. Tehát igazából ez egy iskolarendszerű képzés, és nagyon széles skálája van életkor szerint is, mert a huszonévestől az ötven egynéhány évesig vannak jelen a résztvevők” - mondta Kuna Béla, az Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskolájának szakoktatója.

Hosszú évek óta tapasztalható, hogy nagyon nagy a képzett munkaerő iránti igény. A  fentiekhez hasonló kezdeményezések nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy növekedjen a szakemberek létszáma. A résztvevőknek pedig érdemes már a képzés ideje alatt nyitott szemmel járni az elhelyezkedési lehetőségekkel kapcsolatban. Ezen kívül a különböző állásbörzék is hozzájárulhatnak a megfelelő munka megtalálásában.

Vissza