Madárinfluenza fertőzés (képgalériával)2020. január 14. (kedd) 19:00 - Híreknews/8906_0_300.jpgIsmét felütötte fejét hazánkban a madárinfluenza. A H5N8 típusú betegséget egy komáromi pulykafarmon azonosították a hatóságok szakemberei. Az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendelte a baromfik zártan tartását. A vírus ezen válfaja emberi megbetegedést ezidáig nem okozott.

A tegnapi nap folyamán számolt be arról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy egy komáromi pulykafarmon ismét madárinfluenzát mutattak ki a szárnyasokban. A telepen a vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az állatokat állami kártalanítás mellett leölték. A Nébih weboldalán egyébként külön lapja van a kórnak. Az eset országos szinten is intézkedéseket vont maga után, a főállatorvos az ország teljes területén elrendelte a baromfik zártan tartását.

„A Komárom-Esztergom megyében megállapított madárinfluenza megbetegedésnek a legfontosabb következménye az, hogy Magyarország innentől kezdve nem mentes madárinfluenzától, mert megállapítottuk a betegséget. Legutóbb 2016-2017-ben volt egy óriási madárinfluenza járvány, ami világjárvány volt, és hazánkban is megjelent” - mondta dr. Vajda Lajos, az Országos Járványvédelmi Központ vezetője.

Az ország a madárinfluenza mentességét 2017 augusztusában nyerte vissza. A komáromi eset előtt Lengyelországban és a szlovákiai Nyitra térségében is kimutatták a betegséget. Ennek megfelelően nagy valószínűséggel a vándorló madarak közbenjárásával tudott terjedni a kór.

„A legfontosabb óvintézkedés, hogy minden lehetséges módon el kell kerülni a vadmadarakkal történő közvetett vagy közvetlen érintkezést. Sem az állat az állattal, sem pedig a vadmadár vagy annak ürüléke alommal, illetve baromfik takarmányával ne érintkezhessen” - tette hozzá dr. Vajda Lajos.

A legfontosabb tünet egyébként a bágyadtság, illetve hogy étvágytalanná válnak az egyedek. Emellett szinte egyáltalán nem vesznek magukhoz folyadékot. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, fontos, hogy azonnal értesítsük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy kialakíthassák a megfelelő elkülönítési zónát. A H5N8 egyébként emberre nem veszélyes.


906_0_t 906_1_t 906_2_t 906_3_t
906_4_t
Vissza