Fejlődő technika (képgalériával)2020. január 15. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/8908_0_300.jpgAz infokommunikációs technológiákkal és az informatikus-könyvtáros szakkal ismerkedhettek középiskolás diákok a Városi Könyvtárban. Az Eszterházy Károly Egyetem munkatársai azért érkeztek Ózdra, hogy népszerűsítsék az intézményt, és bepillantást nyújtsanak az ott tanulható érdekességekbe.

A Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium négy osztálya, és az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjai vettek részt azon a pályaválasztást elősegítő előadáson, amelyet a Városi Könyvtárban rendeztek meg. Az Eszterházy Károly Egyetem munkatársai az informatikus-könyvtáros szakot mutatták be, érintve több témakört is, például az infokommunikációs technológiákat.

„Mindenki úgy gondolja, hogy a fiatalok, mivel használják ezeket az eszközöket, tökéletesen teszik, de én úgy gondolom, hogy nagyon sok hiányosság van ezzel kapcsolatban. Az, hogy egy eszközt tudok kezelni, az még nem biztos, hogy megfelelő tartalmakat fogyasztok róla, és megfelelő dolgokra használom ezeket. Nagyon sokszor előfordul az is, hogy még az órarend letöltését is meg kell nekik mutatni, hiszen a Neptun-rendszerben ez lehetséges, de ezt sem szokták tudni. Tehát az, hogy gyorsan tudok sms-t küldeni, az még nem jelenti azt, hogy olyan dolgokra használom ezeket az eszközöket, amire lehet” - mondta dr. Antal Péter, az Eszterházy Károly Egyetem főiskolai docense.

A diákok Radics Krisztina előadása által abba is betekintést nyerhettek, hogy milyen sztereotípiák terjedtek el a könyvtárról, annak használati szabályairól, vagy a könyvtárosokról. A programnak helyet adó intézmény dolgozói fontosnak tartják, hogy a tanulók jobb képet kaphassanak a választható szakmákról.

„Főleg a diákok kompetenciáira, illetve készségeire helyezzük a hangsúlyt, illetve ezek fejlesztésére, hogy az iskolai kereteken kívül, pályaválasztási szempontból is fontos ismereteket szerezzenek. És mint könyvtár, mi ezt igyekszünk biztosítani számukra” - nyilatkozta Kovács Adrienn, gyermekkönyvtáros.

Antal Péter főiskolai docens hozott a diákoknak egy robotot is, amelyet a helyszínen egy program segítségével mozgásra bírt: ezáltal is bemutatva az informatikus-könyvtáros szakmában rejlő lehetőségeket.


908_0_t 908_1_t 908_2_t 908_3_t
908_4_t 908_5_t 908_6_t 908_7_t
908_8_t
Vissza