Támogatás a fiataloknak (képgalériával)2020. január 16. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8912_0_300.jpgIdén is kifizeti az állam a KRESZ-vizsgát és az azt megelőző elméleti képzés díjának egy részét azoknak a 20 év alattiaknak, akik 2018. július 1-je után szerzik meg „B” kategóriás vezetői engedélyüket. A jogosultak a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához nyújthatják be igényüket a sikeres vizsgát követő egy éven belül.

A kedvezmény bevezetése óta több mint 43 ezer fiatal igényelte a támogatást. Az egyik ózdi autósiskola irodavezetője, szakoktatója szerint 2018 óta nagy ugrás történt a jelentkezők létszámában. Azt azonban nehéz megmondani, hogy ez a támogatásnak, vagy egyéb más tényezőnek köszönhető-e. Jelenleg 35 ezer forintba kerül az elméleti tanfolyam, a hatósági vizsga díja pedig 4.600 forint. Ebből a visszaigényelhető támogatás mértéke 25 ezer forint. Ez nagy segítség lehet azoknak, akik sikeres KRESZ-vizsgát tettek, hiszen szükség esetén ez az összeg akár pót-órákra is fordítható.

„Azt kell, hogy mondjam, hogy aki tud róla, ő él ezzel a lehetőséggel, de sajnos tapasztalataink alapján nagyon sokan nem is tudnak erről, hogy ők ezt igénybe tudják venni. Mikor beiratkoznak hozzánk, mi felhívjuk erre a figyelmüket, és ugye sikeres KRESZ-vizsga után szintén tájékoztatjuk őket, és a megfelelő nyomtatványt kiállítjuk részükre” - nyilatkozta ifj. Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola irodavezetője, szakoktatója.

Városunk másik autósiskolájának vezetője azt tapasztalja, hogy a vizsgázók nagy része tud erről a lehetőségről. Akik azonban mégsem hallottak róla, azoknak a sikeres vizsga letétele után felhívják erre a figyelmét. A kérelmek benyújtásakor azonban előfordul, hogy a nyomtatványokat nem a megfelelő személy tölti ki, vagy valamilyen fontos adat hiányzik az űrlapról. Ezért az iskola nemcsak abban nyújt segítséget, hogy a tanulók rendelkezésére bocsátja a szükséges papírokat, hanem ki is emeli azokat a pontokat, amelyek kitöltése kötelező.

„Egy kérelmet kell kitölteni. Ennek a kérelemnek két fő része van. A felső részt a vizsgázónak kell kitölteni, tehát a fiatalnak, az alsó részt pedig a szülőnek, törvényes képviselőnek, hogyha a vizsgázó, a fiatal még a 18. életévét nem töltötte be, tehát fiatalkorú. És akkor a hátoldalon a törvényes képviselő szülőnek kell a bankszámlaszámát megadni, és a szülőnek kell aláírnia is” - mondta Palotai István, a Palotai Autósiskola iskolavezetője.

Az autósiskola vezetője felhívta a figyelmet a benyújtással kapcsolatos leggyakoribb hibákra is. Ezek főleg abból adódnak, hogy a már 18. életévét betöltött vizsgázó helyett is a szülő tölti ki és nyújtja be a kérelmet, holott ebben az esetben azt kizárólag a vizsgázó terjesztheti elő az Államkincstár felé.


912_0_t 912_1_t 912_2_t 912_3_t
912_4_t 912_5_t 912_6_t
Vissza