Közeleg a határidő (képgalériával)2020. január 16. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8914_0_300.jpgFebruár 15-ig kell dönteniük a végzős középiskolás diákoknak arról, hogy mely főiskola vagy egyetem melyik szakán szeretnének továbbtanulni. A választás előtt álló tanulók nagy része a felsőoktatás felé indul, de sokan szakmát szereznek, mielőtt egyetemre mennek. Helyben is van lehetőség a továbbtanulásra.

Még decemberben a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban nyílt napot tartottak, ahol több helyi szervezet mutatkozott be. A pályaválasztás előtt álló fiataloknak nemsokára életük egyik legfontosabb döntését kell meghozniuk: azt, hogy milyen irányban szeretnének továbbtanulni.

„Az ügyviteli és a logisztikai képzésünkre az a jellemző, hogy inkább itt maradnak a diákok, és az emelt szintű OKJ-s bizonyítványt szerzik meg először, és utána tanulnak tovább, többségében szakmai irányban. A nyelvi előkészítőre alapuló közgazdasági képzésnek van most az utolsó előtti évfolyama, akik végeznek, náluk nagyobb a továbbtanulási arány, körülbelül a diákok kétharmada tovább fog tanulni, jellemzően Miskolcon, Egerben, leginkább gazdasági irányban, viszont jelen van a humán érdeklődésű továbbtanulási szándék is” - emelte ki Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

Ahogy az igazgató is említette, többen maradnak szakmán az intézményben.

„Mindenképpen szeretnék itt maradni még egy évet, hogy elvégezzem a pénzügyi szakmát, és utána szakmán belül szeretnék tovább mozogni. Miskolcra tervezek menni pénzügy-számvitel szakra, mivel nagyobb tervem, hogy később vállalkozó legyek, és minden tudást el szeretnék sajátítani ezzel kapcsolatban” - nyilatkozta Veres Adonisz, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

A szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre február 15-ig lehet jelentkezni a felvi.hu E-felvételi felületén. Eddig van tehát idejük a diákoknak eldönteni, hogy hol és mit tanulnának. A József Attila Gimnázium végzősei közül is sokan szeretnének főiskolára, egyetemre menni.

„Tovább szeretnék tanulni, Budapestre szeretnék menni orvosi pályára. Még az eldől, hogy utána Magyarországon szeretnék-e elhelyezkedni az egészségügyben, vagy külföldön” - mondta Juhász Kristóf, a József Attila Gimnázium tanulója.

„Miskolcot választottam ki magamnak, energetikai mérnökire szeretnék menni, mivel a fizika áll hozzám közel, meg ahhoz értek” - fogalmazott Holló Bertold, a József Attila Gimnázium tanulója.

A JAG is igyekszik segíteni a pályaválasztás előtt álló diákokat.

„Úgy érzem, hogy már a képzési szerkezetünk is lehetőséget ad arra, hogy segítsük a tanulókat, hiszen minden osztályunk valamilyen tárgyat emelt szinten tanul. Biológiát, informatikát, nyelvet, humán, tehát történelem, magyar tantárgyakat, testnevelést: ezek mind már ezt alapozzák, illetve 11. és 12. évfolyamon mindig tartunk fakultációs órákat, ami kifejezetten az emelt szintű érettségire készít fel, illetve megalapozza a továbbtanulás lehetőségét” - hangsúlyozta Bolykiné Katona Erzsébet, a József Attila Gimnázium mb. igazgatója.

A JAG-os diákok közül sokan a pedagógus pályát választják, azonban a Miskolci Egyetem gépészmérnök, valamint mérnökinformatikus szakai is népszerűek. Ez utóbbi egyébként itt, helyben is tanulható. A Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán ezen kívül az anyagmérnök és a szociális munka alapképzés is elérhető.

„Jelen tapasztalatunk az, a legutóbbi saját szervezésű pályaválasztási nyílt napból, hogy a három szakot, ha összehasonlítom egymással, a bölcsész jellegű, a szociális munka alapképzési szak tűnik a legnépszerűbbnek. Egyelőre a jelentkezések alapján azt látjuk, hogy ott egy egész jó kis csoport tudna elindulni” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

A Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatának előnye, hogy a hallgatók helyben tanulhatnak, valamint a megszerzett tudással városunkban is számos munkalehetőség áll a diplomások rendelkezésére.


914_0_t 914_1_t 914_2_t 914_3_t
914_4_t 914_5_t 914_6_t
Vissza