Eltűnt gyermekek (képgalériával)2020. január 17. (péntek) 19:00 - Kultúranews/8918_0_300.jpgAz Országos Rendőr-főkapitányság és a Mozinet közös programjához csatlakozott a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark. A "Ne várj 72 órát!" elnevezésű kampányhoz kapcsolódó rendezvényen levetítették a Valan - Az angyalok völgye című magyar filmet, amelynek rendezője és főszereplője is városunkba látogatott.

Komplex programmal várták tegnap az érdeklődőket a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba. Az intézmény az Országos Rendőr-főkapitányság és a Mozinet közös kezdeményezéséhez csatlakozott. A "Ne várj 72 órát!" elnevezésű kampány azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet az eltűnt gyerekekre, hogy mielőbb előkerülhessenek.

„Az állampolgárok figyelmét arra szeretnénk felhívni, hogy hozzátartozóikra, ismerőseikre, barátaikra figyeljenek, és valóban ne várjanak 72 órát arra, hogyha valakinek az eltűnése kerül szóba, hiszen a rendőrség azonnal megtesz minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy minél hamarabb az eltűnt személy tartózkodási helye megállapításra kerüljön” - mondta dr. Varga László, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark a program keretében a témához szorosan kapcsolódó filmet is levetítette az érdeklődőknek. A Valan - Az angyalok völgye című krimi egy nagyvárosi rendőrről szól, aki emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg, mivel húgának is hasonló módon veszett nyoma. A film Jászai Mari-díjas főszereplője, Krisztik Csaba és  rendezője, Bagota Béla is városunkba látogatott.

„Azért örülök ennek a kezdeményezésnek, hogy akármennyire is egy nagyon kemény és fajsúlyos problémát dolgozunk fel és tárunk föl a társadalom számára, ez mégis csak egy olyan ügy, ami önmagában is, de a filmen keresztül is fel tudja hívni a figyelmet erre a problémára. Ez által remélem, hogy az emberek tájékozottabbak lesznek” - hangsúlyozta Bagota Béla, rendező.

A filmet forgalmazó cég és az ORFK sikerrel záruló nyomozásokat bemutató videókat is készített. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy közös odafigyeléssel segíthetünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni. Ezeket az eseteket a nyomozásban résztvevő rendőrök maguk mesélik el.

„Ezen a vonalon felbuzdulva az NFÉ részéről úgy éreztük, hogy ehhez a kampányhoz, ehhez a felelősségvállalási körhöz mindenképpen csatlakozni szeretnénk, sőt olyan mértékben, hogy szintén elkészítettük az igen hangsúlyos kampányvideót a helyi kapitányság egyik nyomozójával, aki itt helyben foglalkozik ilyen eltűnési ügyekkel” - emelte ki Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A vetítést követően a rendező és a főszereplő beszélt a témáról és magáról a filmről. Később a jelenlévők is becsatlakoztak a beszélgetésbe. Az eseményen az érdeklődők mellett részt vettek a Megyei Rendőr-főkapitányság tagjai és pedagógusok is.


918_0_t 918_1_t 918_2_t 918_3_t
918_4_t 918_5_t 918_6_t 918_7_t
918_8_t 918_9_t 918_10_t
Vissza