Központi felvételi (képgalériával)2020. január 18. (szombat) 16:21 - Oktatásnews/8920_0_300.jpgSzombaton délelőtt írták meg az ország, így városunk nyolcadikosai is a központi felvételit. Sokaknak ettől függ, hogy bejutnak-e a kívánt középiskolába. A SZIKSZI-ben mintegy 250 diák adott számot magyar- és matematikatudásáról. A megkérdezett tanulók szerint teljesíthető volt a feladatsor.

Fél tíz körül már jócskán gyülekeztek a nyolcadikos diákok és őket kísérő családtagjaik a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban. A gyerekek a központi felvételi megírására érkeztek. Két tárgyból, magyarból és matematikából kérték őket számon, a feladatlapok megoldására – tíz-tíz kérdésre – kétszer negyvenöt perc állt rendelkezésükre.

„Alapvetően mind a kettő felvételi írásbeli, kompetenciaalapú, tehát próbálnak eltérni most már a lexikális tudás mérésétől, most már inkább a képességeket mérik a feladatlapok. Természetesen a két felvételi írásbeli között lesz egy tizenöt perces szünet” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

A középiskola előtt álló tanulók szinte mindegyike átesik ezen a procedúrán: sok intézmény nem tart külön felvételit, az itt elért pontszám alapján veszik fel a diákokat. Ez a SZIKSZI-ben is így van a nyelvi előkészítővel induló osztályok kivételével. A kezdés előtt Szőke Gábor plébános, az iskola lelkésze végigjárta a termeket, hogy biztassa a diákokat. Most mintegy kétszázötvenen izgultak, hogy könnyűek legyenek a feladatok.

„A magyar könnyebb volt szerintem. A matek se volt olyan nehéz, mert mi írtunk próbafelvételit iskolában. Szerintem ez könnyebb volt, de például a tízes feladatot nagyon nehezen oldottam meg. A magyarban pedig… ott mindenhova írtam. Szerintem a magyar könnyebb volt” - nyilatkozta Balázs Csenge.

„A nyelvtan könnyebb volt, a matematika pedig… hát, nem volt annyira nehéz, de könnyű se” - fogalmazott Farkas Panni.

A központi felvételit hétfőn együtt javítják majd ki a SZIKSZI tanárai, minden feladatlapot kétszer is ellenőriznek, hogy biztosan ne sikkadjon el egyetlen pont sem. A tesztek és azok javítási-értékelési útmutatói már letölthetőek az Oktatási Hivatal honlapjáról, a diákok pedig legkésőbb február 6-ig közvetlenül is értesülnek az eredményekről.


920_0_t 920_1_t 920_2_t 920_3_t
920_4_t 920_5_t 920_6_t
Vissza