Kérdések és válaszok (képgalériával)2020. január 20. (hétfő) 19:00 - Politikanews/8923_0_300.jpgSajtótájékoztatót tartott a Fidelitas helyi szervezete a nemrég megszüntetett családalapítási támogatással kapcsolatban. Ekkor több kérdés és felvetés hangzott el a döntés miértjéről. Az eseményen megjelent a város vezetése is. Janiczak Dávid úgy fogalmazott, hogy a pénzbeli juttatás nem érte el célját, hiszen évről-évre kevesebb gyermek születik Ózdon.

Sajtótájékoztatót tartott ma kora délután a Fidelitas ózdi szervezete a Városház téren. A téma a nemrég megszüntetett családalapítási támogatás volt. Az eseményen szóba került, hogy a 2016 februárjában bevezetett, első gyermek születése után járó egyszeri, háromszázezer forintos támogatást 2020-ban már akkor sem kapják meg a párok, ha megfelelnek a korábban megfogalmazott követelményeknek. Dulai Nikolett önkormányzati képviselő emellett több kérdést is intézett a város vezetése felé.

„Ha olyan stabil és biztos lábakon áll Ózd város költségvetése, ahogy azt polgármester úr folyton hangoztatja, akkor miért kell ezt a pénzösszeget elvenni a fiatal ózdi családoktól. Ha jut forrás arra, hogy az önkormányzati szakbizottságok létszámát, valamint az önkormányzati cégek felügyelőbizottságainak létszámát, és az ott megbízást kapó személyek tiszteletdíjait megemeljék, akkor miért nem jut pénz a fiatal ózdi családok támogatására?” - tette fel kérdéseit Dulai Nikolett, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

A Fidesz-KDNP képviselői egyébként már az előző ciklusban bírálták a családtámogatási juttatást. Fürjes Pál korábbi frakcióvezető még 2018 áprilisában szólalt fel a témával kapcsolatban a testületi ülésen.

„Szignifikánsan összefüggése ennek a támogatásnak és a születendő gyerekek száma között nincsen. A valódi népesedéspolitikai döntést a Magyar Kormány átgondolt, higgadt lépésével lehet egységesen az egész nemzetre tekintve koordinálni. Szép dolog volt a város vezetésétől, hogy megpróbált helyi kezdeményezéssel ebbe valahogy beleavatkozni, de látszik, hogy ennek sok eredménye nincs” - mondta 2018 áprilisában Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP korábbi frakcióvezetője.

Janiczak Dávid polgármester szintén részt vett a sajtótájékoztatón. Ezután kérdésünkre kifejtette a támogatás megszüntetésének hátterét. Elmondása szerint az volt a hiba részükről, hogy nem kommunikálták ki megfelelően a döntést és annak okát.

„2019 decemberében döntött úgy a képviselő-testület, hogy a családalapítási támogatást megszünteti. Az elmúlt évek számadatai láthatóvá tették számunkra, hogy nem hozta meg a várt eredményt, hogy több gyermek szülessen Ózd városában. Évről-évre csökken a születések száma, így nem éri meg fenntartani ezt a támogatási formát” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Janiczak Dávid hozzátette, bízik benne, hogy találnak egy új támogatási formát, amivel kiválthatják az előzőt. Ennek lehetőségét jelenleg is szakértők vizsgálják.


923_0_t 923_1_t 923_2_t 923_3_t
923_4_t 923_5_t
Vissza