Gyári duda (képgalériával)2020. január 21. (kedd) 19:00 - Városnews/8928_0_300.jpgIsmét fújnak az ózdiaknak. A felújított gyári duda az Ózdi Távhő Kft. Fűtőerőművének kéményén kapott helyet. Egy nap kétszer, délután kettőkor és este hat órakor hallhatják majd a helyiek az ismerős hangot. Az üzemeltetéséhez már nem gőzt, hanem sűrített levegőt használnak. Bár nem olyan hangos, mint egykoron, az illetékesek remélik, hogy sok szép emléket elevenít majd fel.

Még 2015-ben került a város tulajdonába az a gőzduda, amely korábban negyven évig szolgált a gyárban. A szerkezet nem csak a munkások műszakváltását jelezte, sokan ehhez igazították órájukat, mindennapjaikat. 2016-ban Sopronban térítésmentesen újította fel egy cég, mert időközben az anyaga jelentősen megrongálódott. Feltételezések szerint egyébként eredetileg gőzhajó kürtje lehetett, erre a célra készítették el, majd megvásárolták a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. részére. Hosszas előkészületek után újra szól a híres duda.

Városunk polgármestere is örömét fejezete ki az újból üzembe helyezett dudával kapcsolatban.

„Mindenkiben régi szép emlékeket idéz fel ez a hang, és 2015 óta azon dolgozunk, hogy újra meg tudjuk szólaltatni, mintegy nosztalgikus emlékként. Sok minden kellett hozzá. Egyrészt kellett egy olyan támogatási forma, amiből meg tudtuk valósítani. Sikerült egy pályázati lehetőséget találni, aminek keretében sikerült kiépíteni a rendszert” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az Ózdi Távhő Kft. Fűtőerőművének kéménye megfelelő helynek bizonyult a kürt elhelyezésére. A szerkezet a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem gőzzel működik, hanem sűrített levegő szólaltatja meg a benne található sípot. 12 baros nyomás kell a megfelelő hang eléréshez. A fújások időzítése egy rádiós jellel működő szerkezettel történik délután kettő és este hat órakor.

„Mindent újonnan ki kellett építenünk. Kezdve a kompresszortól és egy három köbméteres tartálytól egészen a vezetékrendszerig. Ez volt a műszaki része. Maga a tartály hatósági szemlés, amely 15-én volt meg, és az üzembe helyezés megtörtént” - nyilatkozta Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

A lakosság igényei alapján egyébként bármikor visszaállíthatják, akár a korábban hallott összes időpontot, amikor megszólalt az ismert hang.


928_0_t 928_1_t 928_2_t 928_3_t
Vissza