Ingatlanpiaci változások (képgalériával)2020. január 21. (kedd) 19:00 - Híreknews/8929_0_300.jpgKiugróan megemelkedtek az ingatlanárak az elmúlt öt évben, ami alól Ózd és térsége sem volt kivétel. Ez legerőteljesebben a fővárosban mutatkozott meg, ahol a lakások négyzetméteréért közel egy millió forintot is hajlandók kifizetni a vásárlók. Ennek hatása az utóbbi években városunkban is érezhetővé vált. Szakértők szerint az idei évet a kedvező árváltozás ellenére a csökkenő forgalom és a stagnáló hitelpiac jellemzi majd.

Ózdon is tapasztalható volt az a drasztikus változás, mely az ingatlanpiacot jellemezte az utóbbi években. Az eladásra szánt családi házak, lakások iránt érdeklődők egyre inkább azzal szembesültek, hogy a korábbi eladási árak 4-5 év alatt akár a duplájára is emelkedhettek ebben az időszakban. Ez természetesen több okra is visszavezethető, melyek közt a családvédelmi és otthonteremtési kedvezmények bevezetése is szerepel.

„Lényegesen csökkentek a tranzakció számok, egész országos szinten és Ózdon is. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyre kevesebb a vevő. A kevés vevő az azt jelenti, hogy nehezebben lehet eladni egy-egy ingatlant. Hogy ez az árakra,  hogy fog hatni, lehet, hogy 3-5 %-os emelkedés várható, de hogyha nem lesz vevő a piacon, akkor bizony az eladóknak kompromisszumkészségről kell tanúbizonyságot tenniük az árban” - mondta Kocsis György, az Otthon Centrum franchise partnere.

Elmondható, hogy Ózdon elsősorban a panel-, illetve a téglaépítésű lakások iránt mutatkozik nagyobb kereslet. Az azonban mind a társas-, mind a családi házakkal kapcsolatban megállapítható, hogy az értékesítés ideje nem csökkent az elmúlt időszakban. Így előbbiek esetén általában 1-3 hónap, míg utóbbiaknál ennél jelentősen hosszabb az eladáshoz szükséges idő. Ingatlanvásárláskor általában megnő az érdeklődés a különféle lakástakarék-pénztári termékek iránt is, hiszen a legtöbben nem rendelkeznek a megvételhez szükséges anyagi eszközökkel.

„A lakástakarék pénztárakkal kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy a megváltozott jogi szabályozások miatt elsősorban annak tudjuk ajánlani, aki lakáshitellel vásárol lakóingatlant, hiszen a lakástakarék pénztárakkal akár a futamidő rövidítésével, akár a kamatkockázatok kiküszöbölésével jelentős megtakarításokat lehet elérni” - fogalmazott Bogdánfalvi Zoltán, az Otthon Centrum irodavezetője.

Ezek a megtakarítási formák nem kizárólag lakóingatlan vásárlására, hanem annak bővítésére, korszerűsítésére, felújítására is felhasználhatók. További előny még, hogy az ügyfelek a szerződéses összeghez a futamidő elején, illetve annak lejárta előtt is hozzájuthatnak. Bár egyelőre kevesen érdeklődnek e lehetőség iránt, de az irodavezető elmondta, hogy lát még fejlődési lehetőséget abban, hogy ez pozitív irányba változzon.


929_0_t 929_1_t 929_2_t 929_3_t
929_4_t 929_5_t 929_6_t 929_7_t
Vissza