Bizottsági döntések (képgalériával)2020. február 11. (kedd) 19:00 - Önkormányzatnews/8999_0_300.jpgHosszas vita alakult ki ma kora délután az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság ülésén. A leghangsúlyosabb témának a költségvetés tárgyalása bizonyult. Emellett döntöttek az óvodai beiratkozásról és az idei esztendőre meghatározott munkatervről is. Végül minden napirendi pontot elfogadtak és elfogadásra javasoltak a képviselő-testületnek.

Elsőként az önkormányzat saját bevételeiről és adósságairól tárgyaltak az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság mai ülésén. Kovács-Hagyó Zoltán szerint ez gyakorlatilag egy becslés a 2021-2024-es évekre tekintve, jelenleg nincs adósságot keletkeztető ügylete a városnak. Ezután a 2020. évi költségvetés tervezete került sorra. A napirendi ponttal kapcsolatban hosszas vita alakult ki. Elsőként Obbágy Csaba kért szót, aki főként az egyházak támogatottságát bírálta, majd Féder József szólalt fel. Ő leginkább a sporttámogatás mértékét tartotta aggasztónak. Elmondása szerint túl nagy hangsúlyt kap az Ózd-Salgó Rally támogatása, és összességében méltánytalannak tartja a sportra fordítható keretösszeget.

„A sportra szánt költségvetésnek az egyötödét biztosan oda kell adni a ralira? Még egyszer mondom, hogy egy nagyon alacsony költségvetésnek ezt tegyük hozzá. Mert még mielőtt bárki megkövez engem, hogy a rali ellen kampányolok, nem igaz. Kell az is a városba, de akkor, ha egyébként a többi sportág, ahol ózdi gyerekek sportolnak, és az ő fejlődésükről van szó rendben van" – hangsúlyozta Féder József, bizottsági tag.

Meghívott vendégként megjelentek az ÓAM-Ózdi KC képviselői is. Lőw Gábor szintén aggodalmát fejezte ki a költségvetés tervezetével kapcsolatban. Kiemelte, hogy komoly bérleti díjat fizetnek a sportcsarnokért, a támogatásuk pedig csökken.

„Nincs több pénz a kasszába, ezért az alaptevékenységektől nem lehet elvenni a pénzt. Nyilván fűtést, rezsit, béreket fizetni kell az önkormányzati intézményeknek. Honnan szedjük le? A sportról, a kultúráról, a művészetekről és egyéb helyekről csippentünk le. Borzasztóan rossz megközelítése és politikája ez a testületnek" - mondta Lőw Gábor, az ÓAM-Ózdi KC alelnöke.

A költségvetéssel kapcsolatban a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke, Kiss Sándor is megszólalt. Ő kiemelte, hogy ha tehetné, nagyobb összeget biztosítana az említett támogatásokra, ám a város pénzügyi lehetőségei adottak. Ha valahova pénzt csoportosítanak át, akkor más helyről kell azt elvenni.

„Mindig így működött, hogy be kellett határozni egy keretet. A költségvetés nem erről az egy dologról szól. Mondok egy példát. Az óvodáknak azt mondjuk, hogy menjenek el öten máshova dolgozni? Az kötelezően ellátandó feladat. Kap a város, nem tudom pontosan a számot 800 millió forint körül, és még hozzá kell tenni további 200 milliót a saját pénzünkből. Akkor az óvoda ne kapjon pénzt, vagy ne kapjon egy másik terület? A költségvetést nem egy oldalról kell nézni, hanem összességében kell vizsgálni. Mondom még egyszer arról nem vitatkozom, hogy a 25 millió forint nagyon kevés" – tette hozzá Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

A költségvetésről szóló napirendet 5 igen és 3 nem szavazattal támogatták a bizottsági tagok. Ezután döntöttek az óvodák beiratkozási időpontjainak és takarítási szüneteinek ütemezéséről és a bizottság 2020. évi munkatervéről is. Végül minden napirendi pontot elfogadtak és elfogadásra javasoltak a képviselő-testületnek.


999_0_t 999_1_t 999_2_t 999_3_t
999_4_t 999_5_t 999_6_t 999_7_t

 

 

Vissza