Vitás költségvetés (képgalériával)2020. február 12. (szerda) 19:00 - Önkormányzatnews/9001_0_300.jpgAz idei költségvetésről is egyeztetett többek között keddi ülésén a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. A napirendi pont kapcsán hosszas vita alakult ki, azt végül hét igennel, egy nem szavazat ellenében fogadták el. Szó esett továbbá az önkormányzati lakások bérleti díjáról, útfejlesztésről és ingatlanügyekről is.

A 2020-as évi költségvetésről szóló rendelet megvitatása volt a legfontosabb napirendi pont a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság legutóbbi ülésén. Janiczak Dávid polgármester ismertette az előterjesztést, és kifejtette, hogy a büdzsé erre az esztendőre biztosítja a város megfelelő működését. Hozzátette ugyanakkor, hogy az előkészítésben részt vevőknek nem volt nagy mozgásterük. Ráadásul vélhetően másképp alakul az adóbevétel is, mint a korábbi években. A legnagyobb helyi foglalkoztató bejelentette, hogy december végével bezárja üzemét. Ezek az információk a költségvetés kialakításakor még nem álltak rendelkezésre.

„Az önkormányzat előtt jelenleg az az út áll, hogy a költségvetést a következő hónapokban jelentős mértékben át kell alakítani. Az önkormányzatnak be kell állnia egy olyan szintre az intézmények és cégek tekintetében, ami hosszú távon tartható lesz, a szükséges működést biztosítani tudja, és ezek mellett lehetőséget ad fejlesztésekre” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az előterjesztés kapcsán hosszas vita alakult ki a polgármester és a Fidesz-KDNP frakcióvezetője között. Dr. Csuzda Gábor elmondta, általánosságban nem tudják támogatni a költségvetést, szerintük a külsős bizottsági helyek számának emelése, a felügyelőbizottsági tagok megnövelt javadalmazása és polgármesteri referensek alkalmazása nem szolgálja a felelős gazdálkodást.

„A tavalyi évben választási költségvetés volt, sokkal több mindenre jutott pénz, élhetnék azzal a hasonlattal is, hogy ki lett söpörve a padlás. Nagyon jól látszik, mennyivel kevesebb tartalék van tervezve a költségvetésben. Mennyivel kevesebb beruházásra, felújításra van lehetőség” - emelte ki dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A bizottság elnöke ugyanakkor arról beszélt, nem a városvezetés gazdálkodott rosszul az elmúlt években. Kiss Sándor szerint bizonyos területeken sokkal nagyobb arányú kormányzati támogatásra lenne szükség. Ilyen például az orvosi ügyeletek, illetve a helyi tömegközlekedés ügye.

„Könnyű ott gazdálkodni, ahol van bevétel. Az állam legnagyobb hibája, hogy megkülönböztetett városok vannak sajnos. Vannak rossz városok, jó városok, van, aki bead egy kérelmet, arra kap 150 milliót, mi bármilyen indokkal adunk be, minimális összegeket kapunk” - hangsúlyozta Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Az előterjesztést végül hét igen szavazattal, egy nem ellenében fogadták el. A folytatásban megvitatták az önkormányzati bérlakások bérleti díjának 25 százalékos emelését, ugyanis a lakbér kilenc éve nem változott, így messze elmarad a piaci áraktól. Szó esett az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatói pályázatának kiírásáról, tájékoztatókról, és bizottsági hatáskörben több ingatlan ügyében is döntöttek. A szakbizottság végül minden előterjesztést elfogadásra javasol majd a képviselő-testület csütörtöki ülésén.


001_0_t 001_1_t 001_2_t 001_3_t
001_4_t 001_5_t 001_6_t 001_7_t
Vissza