Vitás költségvetés (képgalériával)2020. február 13. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/9005_0_300.jpgMásfél órás vitát követően fogadta el az idei költségvetési rendeletet a képviselő-testület. Az előterjesztéshez számos hozzászólás érkezett, szinte az összes képviselő ismertette saját álláspontját. Végül a Fidesz-KDNP frakciója nem tudta támogatni a rendelettervezetet, így azt tíz igen szavazattal, öt nem ellenében hagyták jóvá.

Elsőként dr. Almási Csaba, Ózd város jegyzője ismertette a 2020-as költségvetésről szóló rendelet tervezetének előkészítési folyamatát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a napokban bejelentett gyárbezárás hatása ebben az évben még csak részben lesz érezhető az iparűzésiadó-bevételekben, így az ABB részéről a teljes összeg mintegy hatvan százalékával kalkuláltak. Elhangzott továbbá, hogy a következő hónapokban a további fejlemények tükrében át kell majd alakítani a költségvetés szerkezetét. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője kifejtette: nem tudják támogatni az előterjesztést. Nem látják ugyanis biztosítottnak a város működését, és az előző évek gazdaságpolitikáját is kifogásolták. Többször is felvetették, hogy a testület inkább vegye le napirendről a témát, és azt később, átdolgozott formában hozzák vissza. Ez végül nem történt meg, a módosító javaslatot öt igen és tíz nem szavazattal elutasították. Magát a költségvetési rendeletet ugyanakkor éppen fordított arányban hagyták jóvá, tíz igennel, öt nem ellenében.

„A Fidesz-KDNP frakciója nem tudta támogatni a beterjesztett költségvetési tervezetet. Ennek több oka is volt. Többek között hogy a 2019-es évhez képest, amikor egy választási költségvetést láthattunk, most a szó legszorosabb értelmében a túlélés költségvetését terjesztették elénk. Ezen kívül több okunk volt arra, hogy ne fogadjuk el ezt a költségvetést. Voltak ennek globális, éveken átnyúló okai is, de az is oka ennek, hogy nem reflektál a költségvetésünk az ABB által bejelentett keddi hírekre” - mondta dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Ezzel szemben Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke úgy fogalmazott, nem a városvezetés gazdaságpolitikája volt hibás az elmúlt években. Szerinte több területen, így az orvosi ügyeletek és a tömegközlekedés ügyében is magasabb állami hozzájárulásra lenne szükség. Ugyanis ha több pénz maradna az önkormányzatoknál, több saját beruházást és fejlesztést tudnának megvalósítani. Janiczak Dávid polgármester elmondta: stabil lábakon álló költségvetést tudott ma elfogadni a képviselő-testület.

„Minden nehézség ellenére a költségvetésbe tartalékokat és fejlesztési lehetőségeket is tudtunk belepréselni. A Fidesz-KDNP frakciója nem támogatta a költségvetést, de természetesen igényt tart azokra a lehetőségekre, amiket a költségvetés tartalmaz. Módosító javaslatok sajnos nem érkeztek a részükről a költségvetés egész szerkezetét illetően, főként nem az elfogadás előtt, hiszen előzetes kezdeményezésem alapján már megbeszélést folytattam a frakcióval. Azonban csak a testületi ülésen tettek meg néhány módosító javaslatot, amit akkor már nem állt módomban elfogadni a részükről” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

A jegyzőhöz hasonlóan a polgármester is megerősítette, hogy a következő hónapokban átstrukturálásra és változtatásokra lesz szükség ahhoz, hogy valóban tartható legyen a működés a továbbiakban is.


005_0_t 005_1_t 005_2_t 005_3_t
005_4_t 005_5_t 005_6_t 005_7_t
005_8_t
Vissza