Szokatlan érettségi (képgalériával)2020. május 4. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/9258_0_300.jpgRendhagyó keretek között indult el az idei érettségi-időszak. A diákok számos óvintézkedés mellett kezdték meg ma reggel a magyar nyelv és irodalom vizsgafeladatok megoldását. Az iskolák minden megtettek annak érdekében, hogy a megváltozott körülmények között is biztonságos és sikeres legyen a megmérettetés.

Csöndesen indult a reggel a város középiskoláiban. Minden intézmény közelében rendőrök teljesítettek szolgálatot, hogy a veszélyhelyzet alatt érvényes szabályok betartását felügyeljék. A járvány ellenére idén sem maradnak el az érettségi vizsgák, így a március közepe óta zárva tartó iskolák ma újból megnyitották kapuikat a végzősök előtt. Igaz, belépéskor rögtön fertőtlenítésen esett át mindenki. A fiatalok nagyon különböző módon élték meg a felkészülés időszakát. Volt, akinek nehézséget jelentettek a megváltozott körülmények.

„Nekem nagyon rosszul jött ez a karantén, teljesen más a felkészülés így az érettségire, mintha rendesen bejárnánk iskolába. Az a legnagyobb problémám vele, hogy nincs, aki elmagyarázza. Sokkal jobb, ha bent ülünk az iskolapadban, és magyaráznak nekünk. Nem tudunk így visszakérdezni sem. Eleve rossz így” - mondta Kiss Bence, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákja.

Mások ugyanakkor örültek, hogy otthon, saját tempójukban tudtak készülni, nekik nem hátrány, sokkal inkább előny volt a rendkívüli helyzet. Azt mondják, a tanárokkal való kapcsolattartás is gördülékenyen ment.

„Jelentősen könnyebb volt a készülés, mivel több időnk volt otthon tanulni. Olvasgatni, videókat nézni, összegyűjteni minden információt, ami szükséges lehet a mai érettségihez, illetve a többihez is” - nyilatkozta Veres Adonisz, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákja.

Nemcsak a diákoktól, hanem az iskolák vezetésétől és a tanároktól is alapos felkészülést követelt a járványügyi helyzet. A köznevelési államtitkár a múlt héten jelentette be, milyen óvintézkedéseket kell minden intézményben bevezetni. Ennek az ózdi iskolák is megfeleltek. A hatvan év fölötti, krónikus beteg, valamint kisgyermekes pedagógusokat igyekeztek tehermentesíteni, akik pedig ezekben a napokban bemennek munkahelyükre, szintén betartják a szabályokat.

„Felkészültünk, mert fel kellett. Múlt héten megérkeztek az intézménybe a kormány által biztosított FFP2-es maszkok, fertőtlenítőszerek, gumikesztyűk. Már múlt héten elkészítettük az akciótervet, hogyan fogjuk a beléptetést gyorsan, hatékonyan megoldani. Ezt az akadályt sikerrel is vesszük, úgy látom, nem nagyon van torlódás az intézmény három bejárata előtt. A kollégák a nyílt tereken folyamatosan hordják a maszkot, a felügyelőtanárok a teremben is. Tájékoztattuk a diákokat is a megváltozott körülményekről, hogyan kell ennek megfelelni” - emelte ki Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

Ma reggel a szokásostól eltérően nem nyolc, hanem kilenc órakor láthattak hozzá a végzősök a magyar nyelv és irodalom feladatsorok megoldásához. Ehhez összesen négy óra állt rendelkezésükre. A szövegértési feladat a könyvek történetéről, a kódexekről és az olvasásról szólt, ehhez kapcsolódó kérdéseket kellett megválaszolniuk. Ahogy mindig, ezúttal is voltak, akik könnyűnek ítélték a tesztet, míg másokat kifejezetten megizzasztott a megmérettetés. Az érettségi kedden reggel a matematikával folytatódik.


258_0_t 258_1_t 258_2_t 258_3_t
258_4_t 258_5_t 258_6_t 258_7_t
258_8_t 258_9_t 258_10_t 258_11_t
258_12_t 258_13_t 258_14_t 258_15_t
258_16_t
Vissza