Benyújtott javaslat2020. május 27. (szerda) 19:00 - Híreknews/9329_0_300.jpgHamarosan véget érhet a veszélyhelyzet Magyarországon, az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtotta be a kormány az Országgyűlés elnökének. A döntés a tervek szerint két héten belül születhet meg, várhatóan június 20-a körül szűnhet meg a különleges jogrend. Mától azonban újabb enyhítések léptek életbe, többek közt a külföldre utazással kapcsolatban.

Benyújtotta az Országgyűlés elé a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot a kormány. Az indoklás szerint a bevezetett védelmi intézkedéseknek köszönhetően stabilizálódott a járványhelyzet, így megalapozott a különleges jogrend visszavonása. Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár szerint ez néhány héten belül meg is történhet.

„Hogyha az Országgyűlés támogatja ezt a törvényjavaslatot, akkor a veszélyhelyzet megszűnik Magyarországon. Tehát a különleges jogrendi állapot véget ér. Két törvényjavaslatról van szó: az egyik a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szól, a másik pedig az ezzel összefüggő átmeneti szabályokat tartalmazza” - mondta Orbán Balázs, parlamenti és stratégiai államtitkár.

Tekintettel az új megbetegedések számának csökkenésére, az utóbbi időben több enyhítést is bevezettek. Mától a külföldre utazással kapcsolatos szabályok is változnak, a vonatkozó rendelkezések már életbe is léptek. Ezeket Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette.

„A hatályos kormányrendelet értelmében a Cseh Köztársaság, valamint a Szlovák Köztársaság állampolgára Magyarország területére személyforgalomban hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphet, ha a Magyarország területén való tartózkodása nem haladja meg a 48 órát” - emelte ki Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

A rendelkezés egyébként kölcsönös, így a magyar állampolgárok is ugyanilyen feltételekkel utazhatnak Szlovákiába és Csehországba. Fokozatosan könnyítéseket vezet majd be Szlovénia, Horvátország és Montenegró is. A járvány terjedéséről, a vonatkozó statisztikákról ezúttal is dr. Müller Cecília számolt be. A tisztifőorvos kifejtette, a kezdetek óta 3793 koronavírusos beteget regisztráltak, az aktív esetek száma 1432. Kórházban 430 főt ápolnak, lélegeztetőgépen huszonöten vannak. A járványnak 505 halálos áldozata van.

„Továbbra is érvényes az, hogy négy százaléknyi az elhunytak közül az, akinél alapbetegséget nem találtunk. Hanem hirtelen és súlyos formában zajlott a betegség, ezért veszítették életüket. Többségük, egy vagy több krónikus betegségben is szenvedett, és erre rakódott rá a fertőzés” - fogalmazott dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A különleges jogrend helyébe várhatóan egészségügyi válsághelyzet lép majd. Az operatív törzs ügyeleti központ továbbra is működni fog, hiszen folyamatosan figyelemmel kell követni a járványügyi változásokat. Az idősek számára fenntartott vásárlási idősáv egyelőre változatlanul megmarad.

Vissza