Nagy a kereslet2020. május 29. (péntek) 19:00 - Városnews/9337_0_300.jpgAz eper és a kovászolni való uborka a sláger a piacon, a vásárlók többsége ezek miatt keresi fel a standokat. Számos zöldségből és gyümölcsből van már elérhető a hazaiakból, de például görögdinnyéből és barackból egyelőre csak külföldről beszállítottat kínálnak. Emellett a primőrökre átlagos a kereslet, a csemegekukoricára pedig még várni kell.

A csepergő eső ellenére ma reggel is többen keresték fel a Városi Piacot. A kereskedőknek köszönhetően számos zöldség és gyümölcs közül válogathatnak a vásárlók. Elmondható, hogy bizonyos fajtákból még csak külföldit tehetünk a kosarunkba, például a görögdinnye Marokkóból érkezik, de a barack sem hazai. A sokak által kedvelt csemegekukoricára pedig még várni kell, és az ára is igencsak magasnak ígérkezik. Összességében elmondható, hogy a legtöbben epret keresnek.

„A gyümölcsöket nagyon keresik, főleg az epret. Abból szeretnének befőzni, de árban még nem úgy áll, hogy vinnének ládaszámra. Emellett a kovászolni való uborkát keresik, az újkrumplit és a káposztaféléket. A paradicsom és a paprika átlagos, azt minden nap visznek amennyi kell, de a gyümölcsfélék a legkedveltebbek. Már megjött a cseresznye is” - mondta Szalári Istvánné, kereskedő.

Még mindig sokan keresik fel a pultokat a palánták miatt. Mivel elmúlt Orbán napja, így már a népi hagyományok szerint sincs semmi akadálya a paradicsom és paprikák ültetésének. A választék igen bő, az apró csípős paprikától egészen a kaliforniaig válogathatunk, de paradicsomból is többfélét vásárolhatunk.

„A kertben még nincs, amit magunk tudnánk megtermelni, így egy kis primőrt, paradicsomot és paprikát vásárolunk. Sajnos mindennek magas az ára. Hihetetlen, hogy milyen áron dolgoznak, viszont megértem a kereskedőt. Tavaly vettem két csomag növényvédő szert, és fizettem érte 5-600 forintot. Most vettem két csomagot, és 1500 forintot fizettem. Tehát egyre magasabb neki a termelési költsége” - emelte ki Bialaszek György, vásárló.

A zöldségek és gyümölcsök nagy szerepet játszanak a megfelelő vitaminbevitel elérésében. Emellett mint tudjuk a piac és a piacolás egy fogalommá nőtte ki magát. A vásárlók többségének megvannak a kedvenc kereskedőik, akiktől már évek vagy évtizedek óta vásárolják a kívánt portékát.

Vissza