Benn az iskolában (képgalériával)2020. június 3. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/9346_0_300.jpgRészlegesen újraindult az élet a szakképzésben. A kormány döntése szerint június 2-tól akár teljes egészében is visszahívhatták volna a tanulókat. Városunkban az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájában főként azokat a diákokat várják vissza, akik valamilyen okból lemaradásban szenvednek társaikhoz képest.

Ismét élettel telt meg az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája. A kormány döntése értelmében a szakképző intézmények vezetői dönthettek arról, hogy június 2-től miként folytatják az oktatást. Akár úgy is dönthettek volna, hogy teljes mértékben visszaállnak a járvány előtti gyakorlatra. Ehelyett azokat a fiatalokat hívták vissza, akiknek valamilyen lemaradása van. A tanulók többsége örömmel fogadta, hogy visszaülhetnek a padba.

„Igyekeztem időben elküldeni minden tananyagot. Nehéz volt ez a helyzet, de egyébként elviselhető. Nem volt rossz” - mondta Balogh Réka, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájának tanulója.

„Jobb, hogy vissza tudtunk jönni az iskolába. Otthon rosszabb volt tanulni” - fogalmazott Váradi Judit, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájának tanulója.

Az iskolában természetesen betartják azokat az egészségvédelmi előírásokat, amelyek segítségével létrejöhet az oktatás. Ilyen például, hogy csökkentett létszámúak a csoportok, illetve fokozott figyelmet szentelnek az eszközök fertőtlenítésére. Ezekben a napokban zajlik egyébként a leendő kilencedikesek orvosi alkalmassági vizsgálata is. A nyári gyakorlat ugyanakkor a tervek szerint normál keretek között zajlik majd.

„Az összefüggő gyakorlat nyáron esedékes, ami ugye általában 4 hét, egy csoport esetében pedig 3 hét. Itt már másabb a helyzet. A tanulók szerződéssel duális képzésben vesznek részt, és itt fogadókészek is. Így ezt már mindenféleképpen szeretnénk kiszervezni, amennyiben a cégek valóban hajlandóak. Ez azt jelenti, hogy június 15-ét követően a tanulók eltérő időpontokban, de elkezdhetik a nyári gyakorlatukat” - emelte ki dr. Alabán Péter, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájának tagintézmény-vezetője.

Megtudtuk, hogy a nyári képzésnél is ugyanazok a szabályok működnek, mint a normál tantermi oktatásban. A fiatalok 20 százalékos maximum hiányzás mellett teljesíthetik a tanulmányok befejezéséhez szükséges gyakorlatot.


346_0_t 346_1_t 346_2_t 346_3_t
346_4_t 346_5_t 346_6_t 346_7_t
Vissza