Májusi eső2020. június 8. (hétfő) 19:00 - Aktuálisnews/9357_0_300.jpgLokálisan lesz csak igaz a Medárd napi esőre vonatkozó népi hiedelem. A közismert mondás szerint, ha a mai napon esik, utána negyven napig fog. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától megtudtuk, hogy az elmúlt hónap folyamán az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott. Összesítve a mérések kezdete óta ez volt a tizennegyedik legszárazabb május.

Májusi eső aranyat ér. Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne ismerős ez a mondat. Az elmúlt hónap végén megérkező csapadék valóban nagyon fontos volt, ugyanis mindent egybevetve a mérések kezdete óta ez volt a tizennegyedik legszárazabb május. A legkevesebb égi áldás Nógrád és Heves megyébe érkezett, míg a legtöbbet a Zempléni-hegység környékén és a Nyírségben tapasztalhattak. De még ez sem érte el a korábbi átlagot.

„Sajnos a május igen száraznak bizonyult. Gyakorlatilag a májusnak a 75%-ban szinte alig esett csapadék, tehát szinte mindenhol kritikussá vált az aszály. Gyakorlatilag teljes mértékben kiszáradtak a talajok. A havi átlagos csapadékösszeg nem fért bele a top 10-be, már mint a legalacsonyabbakat tekintve. A hónap végén azért szép számmal alakultak ki záporok, zivatarok, amelyek egy kicsit javítottak a helyzeten. A havi átlagos csapadékösszeg 33,6 milliméter lett. Ez körülbelül 40 milliméterrel elmarad az ilyenkor szokásostól” - mondta Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Június 8-a Medárd napja, amelyhez számos népi hiedelem fűződik. Szent Medárd egy francia püspök volt, aki többek között az időjárás, az aratás és a szüret védőszentje. Az egyik legenda szerint meghagyta a szerzeteseknek, hogy halála esetén a templom udvarán temessék el, de mivel ezt nem teljesítették, 40 napig esett az eső. Hazánkban korábban megpróbálták befolyásolni is az időjárást, ehhez az idős asszonyok megfőzték a legnagyobb kakast, míg más helyen megfürdették a szárnyasokat.

„A legismertebb jóslás szerint negyven napos esővel jár, ha Medárd napján esik, viszont, ha napsütés van ezen a napon, akkor ugyanannyi időt süt majd a nap. Ugye a gazdák egyik felének az a jó ha esik az eső, hiszen ettől lesz jó a gabona és dús a széna. A másik felének pedig a szárazság kedvez, hiszen a bornak például a megfelelő cukorfok eléréséhez sok napsütés szükségeltetik” - fogalmazott Darvayné Vincze Tímea, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény múzeumpedagógusa.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is marad a változékony időjárás, a napsütéses órák után záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Várhatóan a hőmérséklet is emelkedik, így többször közelíthetjük meg a 28-30°C-ot, illetve éjszaka sem lesz drasztikus lehűlés.

Vissza