Visszatért az élet (képgalériával)2020. június 11. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/9367_0_300.jpgBeindult az élet az autósiskoláknál is. A kéthónapos leállás után a képzéseket már megkezdett tanulók legnagyobb része visszatért, de újonnan is szép számmal jelentkeznek. A KRESZ- és forgalmi vizsgákra azonban szigorú szabályok vonatkoznak. Az egyik autósiskola kedvezménnyel is várja a SZIKSZI-seket és JAG-osokat.

Március 19-én leállt az élet az autósiskoláknál is, felfüggesztették a vizsgákat, kényszerpihenőre küldték a tanulókat és az oktatókat. Két hónap után, május 18-án indultak újra a képzések, azóta pedig egyre többen visszaültek a tanulóautóba, hogy folytassák a vezetést. A KRESZ-vizsgákon csak a másfél méteres védőtávolság megtartásával vehetnek részt a tanulók, így egyszerre kevesebben lehetnek a termekben a megszokottnál, emellett a forgalmi vizsgákon is vannak kötelezően betartandó szabályok.

„Szájmaszk használata, kesztyű használata, saját toll használata kötelező mind az oktató, mind a tanuló, illetve a vizsgabiztos részéről. Illetve mai napig szükséges volt egy nyilatkozatot kitölteni, ez egy 12 pontból álló nyilatkozat, amin a tanuló, illetve a vizsga megkezdésekor az oktató maga is nyilatkozott, hogy nem járt veszélyes területeken, nem érintkezett, nincs láza. Tehát a veszélyhelyzetre vonatkozó szokványos kérdésekről kellett nyilatkozniuk” - mondta ifj. Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola gépjárművezető-szakoktatója.

Mivel jelenleg szünetelnek az elsősegélynyújtó tanfolyamok, ezért a vizsga megléte sem szükséges ahhoz, hogy a tanulók megszerezhessék vezetői engedélyüket, mivel az okmányiroda így is kiadja a jogosítványt. Azonban júliustól elkezdődnek az elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgák is, mivel a kormányrendeletet várhatóan nemsokára visszavonják. Ezen a könnyítésen túl egy másik is sokat segít azoknak, akik itt, Ózdon a SZIKSZI-be vagy a JAG-ba járnak.

„Az egészségügyi veszélyhelyzet kapcsán nagyon sok szülő elvesztette a munkáját vagy kevesebb bért kapott, és ezért gondoltunk arra, hogy a szülőknek egy kis segítséget nyújtunk, és az elméleti képzési díjat csökkentjük. Ez a csökkentés azt jelenti, hogy 25 ezer forintot kell befizetniük, és ha sikeres vizsgát tesznek, akkor ezt a 25 ezer forintot vissza is kapják. Tehát elvileg majd a szülőknek majd csak a gyakorlati részt kell finanszírozni” - emelte ki Palotai István, a Palotai Autósiskola autósiskola-vezetője.

Az elméletet távoktatás formájában, interneten keresztül bonyolítják le. Az ajánlat 16 és fél éves kortól él, mivel ettől az életkortól lehet KRESZ-vizsgát tenni. Csak nappali tagozatos diákok vehetik igénybe a kedvezményt, amely várhatóan július végéig, augusztus elejéig lesz érvényes. A két intézménnyel egyébként régóta jó kapcsolatot ápol az autósiskola vezetése.


367_0_t 367_1_t 367_2_t 367_3_t
367_4_t 367_5_t 367_6_t
Vissza