Átalakuló szakképzés (képgalériával)2020. június 18. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/9389_0_300.jpgSzeptembertől jelentős változások lépnek életbe a szakképzési rendszerben, ami leginkább az oktatási intézmények megnevezésében és a képzési idő hosszában érhető tetten. Ezen kívül megszűnik az Országos Képzési Jegyzék is, ami helyett egy teljesen új, a kor kihívásaihoz jobban igazodó rendszert állítanak fel.

Több változás is életbe lép a 2020/2021-es tanévtől, amelyek elsősorban a középiskolai szakképzést érintik. Erről még tavaly ősszel döntött az Országgyűlés. Ennek hatására a szakgimnáziumok technikumokként, míg a szakközépiskolák szakképző iskolákként működnek tovább. Az előbbieknél a képzési idő négyről öt évre emelkedik, utóbbiak esetében pedig marad a három év, ami után további két év alatt az érettségi megszerzésére van lehetőség. Ezen kívül átalakul a megszerezhető szakmák rendszere is.

„Igyekszünk megtartani azokat az ágazati irányokat, amelyek eddig is jellemzőek voltak a Bródyra, a tradicionálisakat. Amit most már egy kicsit más néven neveznek. Automatizálás és elektronika ágazat. Itt kínálunk ipari elektronikai technikus szakmát. Ezt nemcsak a nappali tagozatos tanulóknak, mert ott elektronika néven fut, hanem elsősorban a felnőttoktatásra szeretném felhívni a figyelmet” - mondta Deklava Marianna, az Ózdi SZC Bródy Imre Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője.

Ez utóbbihoz kapcsolódóan az intézményvezető elmondta, hogy az érettségi vizsgával rendelkezők két év alatt szerezhetnek szakmát az automatizálás és elektronika ágazatban. A másik hagyományos irány az informatika, ami a későbbiekben rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikusként szerepel majd. Három éve pedig egészségügyi képzéssel is bővült a kínálat, melynek köszönhetően idén tizennyolc fő eredményes szakmai vizsgát tett. Akik már rendelkeznek valamilyen szakmával, azok számára az intézmény hosszú ideje kínál lehetőséget az érettségi megszerzésére is, erre két év áll rendelkezésükre. Több szakmai képzés esetében tartalmi változások is lesznek ősztől.

„Gazdálkodás és menedzsmentben azért tervezünk két szakmát, mert ebbe az ágazatba kerül be a régi, hagyományos irodai titkár, tehát ügyviteli képzés. A pénzügyi- és számviteli képzés megmaradt pénzügyi- és számviteli szakma névnek is, tehát a képzés nem nagyon változott meg. Viszont megváltozott az irodai, titkári képzés. Bekerült a képzésbe a bérügyintézői feladatoknak egy nagy része, adózást ugyanúgy tanulnak ezek a diákok” - nyilatkozta Hajdu Krisztián, a SZIKSZI igazgatója.

Ez utóbbi irodai titkár helyett vállalkozási ügyintéző néven szerepel majd a jövőben. Fontos változás történt még az ösztöndíjak esetében is: a duális képzés alatt az első két évben minden tanuló kapna ösztöndíjat. A 174 alapszakmáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábban egy tájékoztató füzetet is összeállított, amely a jelentkezés előtt nyújt segítséget a diákoknak.


389_0_t 389_1_t 389_2_t 389_3_t
389_4_t
Vissza