Méltó módon (képgalériával)2020. július 7. (kedd) 19:00 - Kultúranews/9447_0_300.jpgÁllandó kiállítás formájában mutatják be a Domaházi Hagyományőrző Egyesület munkásságát a Digitális Erőműben. A közösség jövő év márciusában ünnepli fennállásának ötvenéves évfordulóját. A tárlat az elmúlt évtizedek kulturális- és művészeti tevékenységének kíván méltó emléket állítani. A helyszín kialakításának technikai munkálatai már megkezdődtek.

A kábelezési munkálatokat végzik éppen a Digitális Erőmű előterében. Ez is része annak a folyamatnak, amelynek eredményeként egy állandó kiállítási tér nyílik majd ezen a helyen. A tárlat a Domaházi Hagyományőrző Egyesület elmúlt ötven évének állít emléket. A kulturális közösség Elek Menyhért vezetésével még 1971-ben alakult, így a megnyitót a fél évszázados jubileum napján, 2021. március 20-án tartják majd meg. Az állandó kiállítás gondolata még tavaly megszületett.

„Domaházán több kört futottunk, ott különböző akadályokba ütköztünk, biztonságtechnika és egyebek. Így ez nem sikerült. A Manda a legalkalmasabb. A tárlat alapterülete is, és a meghívott vendégek fogadása, mivel egy jubileumi műsorral egybekötött kiállítást szeretnénk majd itt rendezni” - mondta Kisbenedek Vilmos, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület vezetője.

A megjelenített anyagok egy része a hagyományőrzők életén kívül Domaháza múltjába is betekintést enged majd. A kiállítási terek berendezésének munkafolyamatába a jelenleg huszonhat főből álló hagyományőrző csoport tagjai is bekapcsolódnak. Az alapító Elek Menyhért, illetve a jelenlegi művészeti vezető, Elekné Holló Hilda szakmai tudásukkal járulnak hozzá a kiállítás sikeréhez.

„Egy rendkívüli lehetőséggel keresett meg bennünket a Domaházi Hagyományőrző Egyesület. Azért tartom ezt az ötletet rendkívülinek, ezt a lehetőséget rendkívülinek, mert kialakíthatunk közösen egy olyan állandó kiállítást, amely kapcsolódik az intézményi profilunkhoz, hiszen mint pedagógiai módszertani intézmény, fontosnak tartjuk azt, hogy olyan értékeket közvetítsünk, olyan értékeket mutassunk be, amelyet a pedagógusok a mindennapokban használni tudnak” - emelte ki Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

Bojtos Zoltán hozzátette, hogy mivel a Domaházi Hagyományőrző Egyesület egy ma is élő, és aktívan tevékenykedő közösség, így a kiállítás anyaga is ennek megfelelően egészül majd ki újabb elemekkel. Az állandó tárlat megjelenítése a XXI. századhoz igazodik, így például annak emlékeit digitalizálják, továbbá olyan módszertani javaslatokkal látják el, amely a pedagógusok munkáját segíti majd. A készülő kiállításról, és az ötven éves jubileumról további részleteket is megtudhatnak az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című magazinjából, amelyben Bóta Nóra vendégei a Domaházi Hagyományőrző Egyesület vezetői lesznek.


447_0_t 447_1_t 447_2_t 447_3_t
447_4_t 447_5_t 447_6_t 447_7_t
447_8_t
Vissza