Energia-megtakarítás2020. augusztus 5. (szerda) 19:00 - Városnews/9534_0_300.jpgHamarosan befejeződik az egyik társasház energetikai korszerűsítése az Árpád vezér úton. A beruházás egy európai uniós keretből finanszírozott pályázatnak köszönhetően valósulhat meg. Jelenleg a kivitelező cég dolgozói a nyílászárók és a külső szigetelés cseréjét végzik, ezzel párhuzamosan pedig a pincefödém és a padlásfödém is új burkolatot kap.

Idén februárban lakógyűlést tartottak az egyik Árpád vezér úti társasházban, hiszen egy európai uniós pályázatnak köszönhetően energetikai korszerűsítéshez fogtak. A lehetőségnek hála az önerőn túli költségek finanszírozására a lakásszövetkezet húsz évre szóló kamatmentes hitelt vett fel. Az azóta eltelt időben a kivitelezők sokat haladtak, és lassan a végéhez érnek a munkálatok.

„Ez volt az első társasház a városban, így a pénzintézet és mi is tanultuk. Ehhez a hozzácsatlakozást a célcsoport feltérképezése zajlik. Még nem döntöttünk és nincs határozat róla. Megvárjuk ezt az elsőt, hogy ez milyen ütemben, és miként fog zajlani. Nyilvánvalóan tetszeni fog, mert úgy gondolom, hogy nagyon megszépül a ház minden szempontból. Nem csak szép lesz, hanem az energetika szempontjából is jó lesz, és meg fog térülni a beruházás” - emelte ki Nagy-Sándorné Havelant Erika, a Lakásszövetkezet elnöke.

Voltak olyan lakások, amelyekben a mostani beruházástól függetlenül már korábban megtörtént a nyílászárók cseréje. Ebben az esetben a kivitelező más területre fordítja a fennmaradó forrást. A felújításról kikértük a lakók véleményét is.

„Ezen a részen már van olyan lakás, amely teljesen elkészült, és már csak a takarításra vár. A festés és a párkányok tisztítása, valamint illesztése is rendben van” - mondta Sárvári Lajos.

A lakóknak kettős haszna is származik a beruházásból. Egyfelől természetesen az energiahatékonyság nő, hiszen jóval kevesebb hőveszteség keletkezik. Másrészt a tömb megjelenése is javul, így egy esetleges adásvételnél az ingatlanok értéke is emelkedhet.

„A társasházban élőknek tulajdonképpen közvetlen hasznuk van belőle, mert energetikai megtakarítás, mint a nevében is benne van. Ezáltal energiát fognak megtakarítani. Jelenleg passzív energetikai beruházás zajlik, ami azt jelenti, hogy olyan elemeket használunk ezen az építkezésen, amik passzívak, tehát hőszigeteléseket. Folyik a homlokzat hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje. El fog készülni a pincefödém és a padlásfödém hőszigetelése is. Gyakorlatilag becsomagoljuk a házat” - nyilatkozta Nyalka Antal, az Archinvest97 Kft. ügyvezetője.

A beruházás összértéke 46 millió forint. A pályázaton való részvételnek az volt a feltétele, hogy ne legyen 10 százaléknál nagyobb azok aránya, akiknek össztartozása van, illetve a lakóknak vállalniuk kellett a munkálatokkal járó kellemetlenséget. Emellett csupán a közös költség megemelésével kell számolniuk, más kötelezettségük nincs.

Vissza