Új autó (képgalériával)2020. augusztus 6. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9537_0_300.jpgEgy új Ford Transittal gazdagodott az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény. A járműre hosszú idő óta gyűjtöttek, egy 15 éves, több százezer kilométert futott Opel Vivarót vált majd. Az autót a Támogató Szolgálat részére vásárolták, és súlyosan fogyatékos személyek szállítására használják majd.

Még 100 kilométer sincs abban a Ford Transitban, amit az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény vásárolt, évek óta spóroltak rá. A Támogató Szolgálat eddig egy Opel Vivarót használt, abban szállították azokat a súlyosan fogyatékos személyeket, akik megállapodást kötöttek az ÓTSZEGYII-vel. A 15 éves autó több mint 500 ezer kilométert futott már, műszakilag egyre több pénzt emészt fel a fenntartása, de nem csak ezek számítottak, amikor az új modell mellett döntöttek.

„Ez az autó, látszik is, hogy teljesen ki tudunk egyenesedni benne, sokkal nagyobb. A másik autóban, ami 15 évig szolgálta ezt a feladatot, nem tudtunk kiegyenesedni, a mozgáskorlátozott ellátottak is kúszva szálltak be az autóba, illetve nagyobb a tér a kerekesszéknek, nem foglalja el a hidraulikus emelő a hátsó tér nagy részét, hanem ez egy ilyen mechanikus, rámpás megoldással lett megoldva, ami valószínű, hogy biztonságosabb” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény vezetője.

A két alumíniumrámpát manuálisan lehet a helyére tenni, majd ezen fel- és letolni a kerekesszékes személyt. A szék egyébként a jogszabályban előírt 3+2-es rögzítéssel marad a helyén, teljes biztonságban tartva a benne ülőt. Az autó felszereltségét tekintve is bővebb, hiszen például klíma és tolatóradar is van benne.

„Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézménynek az az autója, amit most lecseréltek, már rengeteg kilométerrel és rengeteg hibával üzemelt, úgyhogy évek óta gyűjtött az intézmény arra, hogy le tudja cserélni az autót, és segíteni tudjon az ellátottainak megfelelő körülmények között a mozgásban és a szállításban. Egy vadonatúj Ford Transit gépjárművet szereztek be, amit összegyűjtött pénzből, egyben ki is fizettek” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Az előzőhöz hasonlóan ez az autó is 140-170 kilométert tesz majd meg naponta itt, helyben. Azonban a súlyos fogyatékkal élő személyek szállítására használt 9 személyes járművet hosszabb utakra, sok esetben például egri vagy miskolci egészségügyi intézményekbe is elviszik majd, ha a cél megkívánja.


537_0_t 537_1_t 537_2_t 537_3_t
537_4_t 537_5_t 537_6_t 537_7_t
537_8_t 537_9_t 537_10_t 537_11_t
Vissza