Közösség és lekvár (képgalériával)2020. szeptember 22. (kedd) 19:00 - Egyháznews/9670_0_300.jpgElső alkalommal, hagyományteremtő jelleggel hívták életre a Parókiai Szilvalekvárfőző Napot a görögkatolikus egyházközség tagjai. A hívek több mint 80 kiló gyümölcsből készítették el az ételt, amelyet a közeli Sajópetri egyházközségtől kaptak. A program sikerességén felbuzdulva a résztvevők már egy szilvás gombóc főző napot is terveznek a közeljövőben.

Az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség, ahogy ezelőtt mindig, úgy most is fontosnak tartotta a közösségépítést, és a minél színesebb programok szervezését a hívek számára. Ezúttal az I. Parókiai Szilvalekvárfőző Napra várták az érdeklődőket. Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus szeretné, ha a későbbiekben ez is egy hagyományos programmá válna.

„Egész napos a folyamat, és úgy látszik, mintha csak egy ember dolgozna, de így jövés menés van a parókia udvarán. Most dél van jelenleg, de eddig több mint harminc ember megfordult már itt. Picit beszélgetünk, mozgatunk egy kicsit itt a kavarófán, amely lehetőséget ad számunkra, hogy újból együtt legyünk, és a közösségi élményt újból meg tudjuk tapasztalni” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A főzéshez szükséges több mint 80 kiló szilvát a közeli Sajópetri egyházközség templomának udvaráról kapták a helyiek. A munkálatok már korán reggel elkezdődtek a gyümölcs feldarabolásával, illetve az üstöt egy sárréteggel látták el, amely a régi hagyományok szerint egyenletesebb hőelosztást biztosít. A közel tíz órán át tartó folyamat során a hívek emellett egy ebédet is készítettek az udvaron.

„Itt Isten mellett vagyunk főleg, és ezek az emberek, akikkel mi összejövünk alkalomadtán, azok mind olyan élmények a számomra és gondolom sok ember számára is, ami összekovácsolja a társaságot. A mai világban pedig különösen kell ez, hogy összekovácsolódjanak az emberek, mert ez sok mindenre jó. Innen indul ki az, hogy szeretettel tudunk egymás iránt lenni” - fogalmazott Bodnár Jánosné.

Az elkészült lekvárból a másnapi liturgián kaptak a hívek, emellett pedig az egyházközség tagjai a megfőzött étel sikerén felbuzdulva egy szilvás gombóc főzést is tervezett a közeljövőben, amelyen ugyan így a közösségépítés lesz a főszerep.


670_0_t 670_1_t 670_2_t 670_3_t
Vissza