Díjazott pályázatok (képgalériával)2020. október 18. (vasárnap) 10:57 - Kultúranews/9758_0_300.jpgKihirdették a 40. Honismereti Pályázat eredményeit. Bár az idei kiírásban a járványhelyzet nehezítette a munkát, ez nem szegte kedvét a pályázóknak. A bíráló bizottság értékelése szerint ezúttal is színvonalas munkák születtek, a résztvevők változatos témákat dolgoztak fel. Az ifjúsági kategóriában Burián Bálint, míg a felnőtteknél Kurucz János dolgozata érdemelte ki az első díjat.

Az Ózdi Gyöngyvirág Néptánc Egyesület műsorával vette kezdetét a XL. Honismereti Pályázat eredményhirdetése az Olvasó Adorján Lajos-termében. Ezt követően Janiczak Dávid polgármester köszöntötte a résztvevőket, és méltatta a pályázók munkásságát.

„Tudjuk, hogy ezeket a műveket nem a mai napnak készítik, nem az elismerésnek készítik. Hanem a jövőnek készítik a múlt leiratát, a térség kutatását, amik meg fognak maradni örökre, és sok embernek a jövőben még segíteni fogják a további munkásságát. Valamint valamennyi olvasónak, aki érdeklődik ezek iránt a témák iránt” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az idei kiírásban a koronavírus-járvány nehezítette a munkát, ugyanis több esetben behatárolta a kutatók lehetőségeit. A Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője szerint azonban ennek ellenére is változatos és színvonalas pályamunkák érkeztek be, ezt pedig a lektori vélemények is alátámasztják.

„A miskolci megyei múzeum történelmi osztályának a munkatársai szokták bírálni a pályázatokat, és az összegzésben írták, hogy nagyon színvonalas. Csak a kutatómunkákat kettévágta a járvány, akinek terepmunkája is lett volna. Például a fiatalok még szerettek volna a szlovákiai részen kutatni, tizenkét csépányi katonasírt találtak, és egy véletlen folytán oda vezettek a szálak. De a vírus megnyirbálta a lehetőségeket” - fogalmazott Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

Ifjúsági kategóriában Burián Bálint dolgozata érdemelte ki az első helyet, ő az Ózdi Örökségvédelmi Festőtáborról írt, gazdag képanyaggal illusztrálva. A második helyet Hegyi Norina Flóra és Varga Máté nyerte el, ők A csépányi tizenkettő címmel kezdték kutatni a Hódoscsépányon megtalált katonasírok történetét. A felnőttek közt Kurucz János nyerte el az emlékplakettet, az ózdi szakképzés múltját felölelő pályaművével. A második ifj. Vass Tibor lett, aki egy korábbi, 2018-as munkáját vette alapul.

„Rászántam két évet, és összeállítottam egy gyűjteményt, amely tartalmazza az Ózd történelmével kapcsolatos irodalmi munkát. Ezen kívül a helyi, illetve országos sajtót, ami Ózdot átfogja és bemutatja” - nyilatkozta ifj. Vass Tibor, a pályázat második helyezettje.

A harmadik helyen Bokor Sándor végzett, aki az Ózdi Kohászati Üzemek acélművében 1990-ben bekövetkezett tragikus robbanás körülményeit, okait és következményeit vizsgálta, feltárva eddig ismeretlen részleteket.

„Senki eddig még nem publikálta azt, hogy mi volt a baleset oka. Hanyagság volt? Nemtörődömség volt? Véletlen volt? Ezt, tehát a baleset következményeit, okait írtam le. Tudtam találni olyan autentikus forrásokat is, amelyek alátámasztották a baleset bekövetkezésének okait” - emelte ki Bokor Sándor, a pályázat harmadik helyezettje.

A Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője kiemelte, hogy a díjazott pályamunkákon kívül is számos érdekes és értékes dolgozat érkezett be, amelyek gazdagítják a helytörténeti irodalom palettáját.


758_0_t 758_1_t 758_2_t 758_3_t
758_4_t 758_5_t 758_6_t 758_7_t
758_8_t 758_9_t 758_10_t 758_11_t
758_12_t 758_13_t 758_14_t
Vissza