Elérhető védőoltás (képgalériával)2020. október 20. (kedd) 19:00 - Egészségnews/9764_0_300.jpgMától elérhetőek az influenza elleni védőoltások az ózdi háziorvosi rendelőkben. A kormány korábbi döntése értelmében már nemcsak a krónikus betegek, hanem mindenki ingyenesen kaphatja meg a vakcinát. Szakemberek szerint a koronavírus jelenléte miatt ennek beadatása idén különösen fontos.

Egyes felmérések alapján ebben az évben vélhetően nagyobb érdeklődés várható az influenza elleni védőoltás iránt. Ennek elsődleges oka a koronavírus megjelenése. Nemzetközi tanulmányok szerint ugyanis, ha valaki egyszerre fertőződik meg a két betegséggel, úgy megduplázódhat a halálozás esélye. Persze a védettség megszerzése a járványhelyzettől függetlenül is fontos.

„Az influenza elleni védőoltást megelőzésképpen mindenkinek javasoljuk. Különösen a koronavírus-járvány idejében. A kockázati csoportba a krónikus szív- és érrendszeri megbetegedésben, anyagcserezavarban szenvedők tartoznak. Ezen kívül a vese- és májbetegek, cukorbetegek, illetve azok, akik magas vérnyomással élnek, illetve gyenge az immunrendszerük” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A védőoltás mindenkinek beadható 12 éves kor felett, ha nincs ellenjavallat. Egyébként minden évben az Egészségügyi Világszervezet dönti el, hogy milyen anyagok kerülhetnek a vakcinába, hiszen ez a vírus is mutálódik. Fontos információ, hogy a védettség nem azonnal alakul ki, ez az oltóanyagtól és a pácienstől is függ. A magyar hatóságok is rendszeresen hangsúlyozzák, hogy éljünk a lehetőséggel. Így nemcsak a megfertőződés kockázatát csökkenthetjük, hanem az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét is megakadályozhatjuk. A vélemények ezzel kapcsolatban azonban igen eltérőek.

„Én még sosem adattam be, pedig már hetven éves vagyok. Ha el akarom kapni, úgyis elkapom. Amúgy is félek az injekcióktól. A vírus pedig olyan, hogy világjárvány. Védekeznünk kell, nem tudunk mást csinálni. Sajnos megszomorítja az emberek életét” - nyilatkozta Tóth Lászlóné.

„Szerintem a mostani helyzetben jobb, hogyha védekeznek. Főleg a fiatalok, akik többet járkálnak, mozognak. Én is most akarom feltenni a szájmaszkomat. Szerintem jó” - mondta Nagy Józsefné.

Az ősztől tavaszig tartó influenzaszezon előtt azért is érdemes élni az ingyenes vakcina beadatásának lehetőségével, mert a betegség jelei nagyban hasonlítanak a koronavírust kísérő tünetekhez. Emiatt pedig igen nehéz megállapítani, hogy a pácienst mi támadta meg. Aki szeretné megkapni a védőoltást, mindenképpen egyeztessen időpontot háziorvosával, hiszen a zsúfolt rendelők szintén kockázatot jelenthetnek.


764_0_t 764_1_t 764_2_t
Vissza