Istenszülő oltalma (képgalériával)2020. október 21. (szerda) 19:00 - Egyháznews/9770_0_300.jpgHamarosan elkészül az Istenszülő oltalma elnevezésű ikon az Ózdi Görögkatolikus Templom első homlokzatára. A munkálatokat még szeptember végén kezdte meg Seres Tamás festő, restaurátor. A mű egy kétéves egyházközségi gyűjtésnek köszönhetően valósul meg az épület huszadik születésnapjára. Az ikont Orosz Atanáz püspök szenteli majd fel október 28-án.

Még szeptember végén kezdődött meg az Ózdi Görögkatolikus Templom első homlokzatára való ikonfestés. Az Istenszülő oltalma elnevezésű festményt összesen 12 négyzetméter méretűre álmodták meg. Bodnár Dániel görögkatolikus parókus szerint az egyházközség tagjai már régóta várták a mű elkészültét.

„A mi templomunk ebben az esztendőben ünnepli a huszadik születésnapját és akkor, amikor ezt a templomot tervezték, akkor Kaulics László atyáék már skiccelve, csak odarajzolva a templomnak a homlokzatára elhelyeztek egy Istenszülő oltalma ikont. Sokszor gondoltunk rá, hogy milyen jó lenne ennek a megvalósítása, így két évvel ezelőtt az egyházközségben egy gyűjtést hirdettünk, és a gyűjtés eredménye volt az, hogy a megfelelő anyagi háttér mellett megtaláltuk azt a szakembert, aki ennek az ikonnak a készítését el tudta vállalni” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Ezt egy szendrői festő és restaurátor, Seres Tamás vállalta. Az ország számos neves épületén dolgozott már. A művész nem először jár városunkban, hiszen a templomban található ikonosztáz két alapképét is ő készítette el. A homlokzatra elsőként egy speciális vakolat került fel. Elkezdődött a tervezés, majd a szilikát festékkel való festés, a tartóssága érdekében.

„Mondhatom, hogy saját tervezésem ez a kép, na de azért nem én vagyok az ötlet szülője, mert egy ikon, az hosszú évszázadok alatt kikristályosodott képtípus tulajdonképpen. Nagyon sok példát kerestem, lehetőleg minél régebbi előképeket keres ilyenkor az ember. Ezeknek a képeknek a felhasználásával próbáltam aktualizálni az ábrázolást” - nyilatkozta Seres Tamás, festő, restaurátor.

A művész hozzátette, hogy magyar szentek is kerültek Szűz Mária palástja alá, hogy azt így közelebbinek érezzék a hívek. A tervek szerint a festmény a hét végére készülhet el. Ezt követően október 28-án érkezik Orosz Atanáz püspök, aki a szentelés szertartását végzi majd el délután fél 5-től.


770_0_t 770_1_t 770_2_t 770_3_t
Vissza