Látni és látszani2020. október 27. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/9782_0_300.jpgA biztonságos közlekedésre, az őszi és téli út- és látási viszonyokra hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága. Az ORFK-OBB idén is meghirdette a Látni és látszani kampányt, amely során fokozott figyelmet fordítanak egyebek mellett a járművek világító berendezéseinek ellenőrzésére.

Az ORFK-OBB az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is meghirdette a Látni és látszani című kampányt, amelynek keretében egészen december elejéig fokozottan ellenőrzik a világító berendezések állapotát.

„Ilyenkor az óraátállítás miatt hosszabbak a sötét időszakok. Egyébként is az időjárás miatt kedvezőtlenebbek a láthatósági körülmények. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gépjárműveket, illetve a járművezetők a saját készségeiket, képességeiket felkészítsék az időjárás viszontagságaira. Nagyon fontos az, hogy a többi közlekedő részére láthatóak legyünk, másrészt, hogy a járművezető nagyon jól lásson” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi RK Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

A tapasztalatok szerint nagyon sok autó fut az utakon hibás, vagy rosszul működő világító berendezésekkel, a járművezetők gyakran csak az igazoltató rendőrtől tudják meg, hogy valami nincs rendben. Pedig ezeknek a rendszeres ellenőrzése nemcsak erősen javasolt, hanem kötelező is. Ahogy az Ózdi Rendőrkapitányság osztályvezetője elmondta, a megfelelő világítás és a jó látás lehetővé teszi, hogy a sofőr időben reagáljon a történésekre. Az egyik helyi autósiskola vezetője szintén arról beszélt, hogy a járműnek és a sofőrnek egyaránt alaposan fel kell készülnie.

„Oda kell figyelni az őszi időszakban. Rengeteg hibás világítású járművel találkozunk az év minden szakában, itt azonban lecsökkentek a látási viszonyok, gondolok itt a ködre, esős, borongós időre, illetve a korábbi sötétedésre, későbbi virradatra. Fontos lenne, hogy a jármű jól észlelhető, jól látható legyen. Tisztában kell lennie a vezetőnek a jármű saját rendszerével” - mondta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

A Látni és látszani 2020 kampány elsődleges célja nem a bírságolás, hanem a figyelemfelhívás, és a tudatosabb közlekedésre való ösztönzés. Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés már időszerű, fontos a futómű, az akkumulátor, a világítás, a fékrendszer, valamint a hűtő-fűtő berendezések ellenőrzése, a gumiabroncs szezonális cseréje, a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék használata. A sofőrnek pedig saját érdeke is ellenőriztetni látását, szükség esetén szemüveget vagy kontaktlencsét viselni.

Kép forrása: internet.

Vissza