Folyamatos védekezés2020. október 27. (kedd) 19:00 - Híreknews/9783_0_300.jpgRekordszámú halottja van a koronavírusnak. Az operatív törzs mai tájékoztatása szerint 63-an elhunytak, és 2079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki igazoltan a betegséget. Városunk oktatási intézményeiben továbbra is folyamatos a védekezés, azonban az egyik iskolában valaki mégis megfertőződött. Az őszi szünet alatt pedig folyik a fertőtlenítő nagytakarítás.

Az operatív törzs mai tájékoztatója is a tisztifőorvos beszámolójával kezdődött. Müller Cecília elmondta, hogy a fertőzöttek 20,5 százaléka 40 és 49 év közötti. Elhangzott az is, hogy folyamatos az iskolákban a fertőtlenítő nagytakarítás az őszi szünetben, illetve hogy a karanténszabályok megszegőit mostantól akár 150 ezer forintra is büntethetik. Budapest és Pest megye után Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található a legtöbb fertőzött, azaz 4014 fő. Szó esett arról, hogy bár a koronavírus nem okoz fejlődési vagy egyéb rendellenességet a magzatok számára, az anya légúti fertőzéssel megfertőzheti a gyermekét. Anyatejjel azonban nem terjed a vírus.

„Megállapítható, hogy továbbra is a járvány második hullámának egy intenzív felszálló szakaszában vagyunk. 2079 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és sajnos 63 krónikus beteg hunyt el. Láthatjuk a számokból, hogy a kórházi kezelést is nyilvánvalóan sokkal nagyobb számban kell, hogy igénybe vegyék a fertőzöttek” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Városunkat tekintve legutóbb a Bolyky Tamás Általános Iskola egyik takarítója produkált pozitív tesztet, vele kapcsolatban jelenleg a kontaktkutatás zajlik. Az őszi szünet miatt azonban ő nem érintkezett sokakkal. Egy másik ott dolgozónak viszont negatív lett a vírustesztje. Szaka Attila köznevelési és művelődési referens elmondta, hogy az óvodai intézményekben jelenleg nincs újabb megbetegedés sem a dolgozók, sem a gyerekek tekintetében. Emellett folyamatosan érkezik a védekezéshez szükséges fertőtlenítőszer ellátmány az Oktatási Hivataltól.

„A város által fenntartott óvodai intézményekben a koronavírus világjárvány elleni védekezés folyamatos. Annak ellenére, hogy az iskolákban őszi szünet van, az óvodákban nincs, valamennyi óvodai intézményünkben, tagóvodánkban, illetve székhelyóvodákban ahol kérték, ott ugyan úgy járhatnak a gyerekek. A beléptetés és az óvodai belső rend a korábbiaknak megfelelő és hasonló” - nyilatkozta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

A köznevelési referens hozzátette, hogy a Miskolci Egyetemen, így az intézmény Ózdi Kihelyezett Tagozatán is tegnap rendkívüli őszi szünetet rendeltek el. A rektori döntés értelmében október 26-ától minden oktatási tevékenység szünetel, a hallgatók nem léphetnek be az egyetem létesítményeibe. A döntést a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentésével indokolják.

Kép forrása: internet.

Vissza