Istenszülő oltalma (képgalériával)2020. október 29. (csütörtök) 19:00 - Egyháznews/9793_0_300.jpgMegszentelték az ikont a görögkatolikus templom homlokzatán. Az Istenszülő oltalma elnevezésű festményt Seres Tamás festő és restaurátor készítette, ezt szentelte meg egy liturgia keretén belül Juhász Géza első helynök. Az összesen 12 négyzetméter méretű kép – amely egy egyházközségi gyűjtésnek köszönhetően készülhetett el –, az Istenszülőn kívül több magyar szentet is ábrázol.

Még szeptember végén kezdődött meg az Istenszülő oltalma elnevezésű ikon festése az Ózdi Görögkatolikus Templom homlokzatára. Az elkészült festmény szentelése egy rövid liturgiával kezdődött, amelynek végén megköszönték az alkotó munkáját. Bodnár Dániel görögkatolikus parókus szerint az egyházközség tagjai már régóta várták a mű elkészültét.

„Fontos, hogy akik elmennek emellett az ikon mellett rátekintsenek, és keressük azokat a Szenteket, akik nekünk a segítségünkre lehetnek, hiszen lehetséges, hogy az adott élethelyzetünkben, amikor Szent István király jön segítségünkre, aki a kereszténységet óvta, így nekünk az adott élethelyzetünkben ezért kell küzdeni” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A liturgiát követően Juhász Géza első helynök egy daru segítségével végezte el a szertartást az ikonon. Eredetileg Orosz Atanáz püspök szentelte volna meg a képet, azonban betegség miatt ezúttal nem tudott városunkba látogatni. A helynök örömét fejezte ki abban, hogy az egyházközség összefogása is hozzájárult a kép elkészüléséhez.

„A mai napon azért is jöttünk ide, hogy köszönetet mondjunk a Jóistennek azért, hogy meghallgatja az imádságunkat, a Szűz Anyának, hogy velünk együtt ünnepel, hogy velünk együtt imádkozik. Amikor az ember majd belép ide az ózdi templomba, akkor egy kicsit a Szűz Anyának a palástja alá húzódik. Ezt az ünnepet a szlávok pokrovnak is nevezik, ami nemcsak oltalmat jelent, hanem takarót is” - fogalmazott Juhász Géza, első helynök.

Az elkészült ikont egy szendrői festő és restaurátor, Seres Tamás készítette, aki az ország számos neves épületén dolgozott már. A homlokzatra elsőként egy speciális vakolat került fel. Elkezdődött a tervezés, majd a szilikát festékkel való munka, a tartósság érdekében. A kép mintegy tizenkét négyzetméteren díszíti ezentúl a templom falát.


793_0_t 793_1_t 793_2_t 793_3_t
793_4_t 793_5_t
Vissza