Itt a járvány2020. november 3. (kedd) 19:00 - Városnews/9807_0_300.jpgBejutott a koronavírus-fertőzés városunk egyik idősotthonába, és elhunyt egy szép korú bentlakó. Információink szerint az ott dolgozók közel két hete küzdenek azért, hogy megállítsák a betegség továbbterjedését. A szintén helyi fennhatóság alá tartozó óvodák közül kettőben is megjelent a járvány. Korábban az Újváros téri, most pedig a Virág úti intézményben lett valaki pozitív.

Néhány hete számoltunk be róla, hogy felvételi zárlatot hirdettek és a csomagok beadását is szigorították az idősotthonokban. A legnagyobb erőfeszítések ellenére azonban mostanra biztossá vált, hogy a koronavírus bejutott az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény által kezelt egyik intézményi egységbe.

„Sajnos több lakó covid tesztje is pozitív lett. Közülük hármat jelenleg is kórházban kezelnek az állapotuk miatt. Ezen lakók többsége pozitív covid teszttel is tünetmentes, tehát semmilyen tünetük nincs szerencsére. Napok óta nincs újabb tünetes lakónk, nincs újabb megbetegedés, de még néhány teszt eredményére várunk. Emellett sajnos elvesztettük az egyik lakónkat, akinek a koronavírus tesztje pozitív lett” - nyilatkozta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Az ÓTSZEGYII igazgatójától megtudtuk továbbá azt is, hogy néhány dolgozó is elkapta a vírust. Náluk tünetek is jelentkeztek, így hatósági házi karanténban várják a gyógyulást. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a helyi óvodákban milyen szintű a vírushelyzet. Kiderült, hogy itt is vannak esetek, ám csak elvétve fordulnak elő.

„Legutóbb az Újváros Téri Óvodában volt egy fertőzött óvodai dolgozó. A mai napon érkezett egy jelentés, hogy az Ózdi Sajóvárkonyi Összevont Óvoda Virág Úti Tagóvodájában is pozitív lett egy dolgozónak a vírustesztje. Az intézményvezető az érvényben lévő intézkedéseknek megfelelően értesítette az EMMI-t, a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az óvodaorvost. Mindenben követjük az előírásokat. A hatóság dönt a járványügyi intézkedésekről és az EMMI a tanulóigazgatási intézkedések meghozatalában” - mondta Szaniszló Károly, köznevelési és művelődési referens.

A szakember hozzátette, hogy már március óta a vírus elleni védekezésen dolgoznak. Egyes helyeken rendkívüli fertőtlenítést is tartottak. Az illetékes hatóságok döntése értelmében egyébként mivel az őszi szünet miatt 10 napja nem kontaktoltak az érintett dolgozóval a gyermekek, így nincs szükség semmilyen bezárásra.

Vissza