Téli védekezés2020. december 8. (kedd) 19:00 - Egészségnews/9905_0_300.jpgFolyamatos készlet áll rendelkezésre a gyógyszertárakban vitaminokból és immunerősítőkből. A szakember kifejtette, hogy tapasztaltak olyan vásárlási hullámot, mint tavasszal, de a vásárlók folyamatosan keresik a különböző készítményeket. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy túlzásba sem szabad esni, ugyanis bizonyos vitaminokat akár túl is lehet adagolni, aminek súlyos következményei is lehetnek.

Ebben az időszakban nem csak a koronavírussal kell megküzdenünk, hiszen a téli hónapokban számos megbetegedés okozhat kellemetlenséget. A védekezés egyik leggyakrabban alkalmazott módja az, hogy megpróbáljuk szervezetünket ellenállóvá tenni a vitaminraktárak feltöltésével. Ennek megfelelően a városlakók gyakran keresik fel a gyógyszertárakat.

„Körülbelül ugyanazokat a termékeket keresik a vásárlóink, mint a tavaszi hullám idején. A különbség az, hogy sokkal nagyobb készlettel rendelkezünk, gyakorlatilag semmiből sincs hiánycikk, ellentétben a tavaszi helyzettel. Fertőtlenítőből, szájmaszkokból, mindenféle vitaminokból, ásványi anyagokból, immunerősítőkből szó szerint tele vannak a raktáraink” - mondta dr. Szűcs Tamás, szakgyógyszerész, gyógyszertárvezető.

A szakember arról is beszélt, hogy gyakran keresik fel őket azok, akik a koronavírus szűrésére alkalmas gyorstesztet akarnak vásárolni. Megtudtuk, hogy egyelőre ebből csak olyanokat árusítanak, amelyeket egészségügyi dolgozók tudnak megvenni, de hamarosan a lakosság számára is elérhetőek lesznek. A vitaminokkal kapcsolatban ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy azoknak is pótolni kell őket, akik egészségesek. Erről korábban dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt.

„Amikor a természetes vitaminbevitel lehetősége adott, hiszen számos zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. Egy idő után ezek a természete forrásokból tulajdonképpen csökken a bevihető vitamintartalom. Állás közben is ezek a termékek veszítenek vitamintartalmukból. Ilyenkor nyúlunk ahhoz, hogy egy extra forrásból jellemzően C és D-vitamin bevitelével próbáljuk pótolni, például a napsütés hiányából adódó D-vitamin hiányunkat” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy túlzásba sem szabad esni, ugyanis egyes vitaminokat akár túl is adagolhatjuk, ennek pedig kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Épp ezért mielőtt többféle készítményt vennénk be, ajánlatos megnézni mennyi is a napi referencia bevitel, hogy tisztában legyünk az adagolással. A legfontosabb mint mindig a változatos és egészséges táplálkozás.

Vissza