Fontos a védekezés2021. január 6. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9969_0_300.jpgA koronavírus idején sem szabad megfeledkezni az influenzáról. A szakember szerint még nem volt járvány ebben az időszakban, de mindenkit arra biztatnak, hogy adassák be az influenza elleni vakcinát. A védettség kialakulásához körülbelül két hét kell, de érdemes élni a védőoltás lehetőségével. Ugyanis az, aki a két betegséget egy időben kapja el, komoly lefolyásra számíthat.

Megyénkben a legutóbbi adatok szerint százezer lakosra 41 influenzás eset jut. Ez az országos átlagot tekintve körülbelül egy közepes értéknek számít. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos kiemelte, hogy egyelőre nincs szó járványról, így továbbra is ajánlatos a lehető legtöbb embernek beoltatnia magát. Még akkor is igaz ez, ha körülbelül két hét szükséges a megfelelő védettség kialakulásához.
 
„Az influenzát egy vírus okozza, amely ellen sajnos különleges antibiotikum nincsen. Betegség esetén javasolt az otthoni pihenés, valamint a folyadék pótlása. Emellett a vitaminok szedése, illetve ha súlyosbodik a helyzet ajánlatos a háziorvoshoz fordulni” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Azért is érdemes élni az oltás lehetőségévél, mert a koronavírus is hasonló tüneteket mutat, de az, aki egy időben kapja el a két betegséget, várhatóan komoly tünetekre számíthat. Az a tapasztalat, hogy a lakosság mintegy fele beadatja magának a vakcinát, de még mindig vannak elérhető készletek a háziorvosoknál.

A szakember kiemelte, hogy a lakosság nagy része szinte megfeledkezik az influenzáról a koronavírus miatt. Fontos ugyanakkor, hogy mindkét kór esetén érdemes otthon maradni, és telefonon egyeztetni a háziorvossal. Mint minden fertőző betegségnél, az influenzánál is veszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegek.

Jó tudni, hogy az érvényben lévő védelmi intézkedések mindkét vírus terjedésének lassításában közrejátszanak. Épp ezért az illetékesek arra kérnek mindenkit, hogy viseljük a maszkot, és csökkentsük minimálisra az érintkezések számát.

Vissza