Elkezdődött az oltás (képgalériával)2021. január 7. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9973_0_300.jpgÓzdon is megkezdték az egészségügyi dolgozók immunizálását a koronavírus ellen ma reggel az Almási Balogh Pál Kórházban. Az első vakcinák tegnap érkeztek meg városunkba. Az intézményben hatvan munkavállaló kapja meg az oltást, amelyet huszonegy nap múlva újra meg kell ismételniük. Korábban volt olyan, hogy egyszerre ötven dolgozójukat is nélkülözniük kellett a vírus miatt, összességében pedig már száznyolcvanan estek túl a betegségen. Ők egy következő lépcsőben kapják meg az oltást, persze csak ha kérik.

Hétfőtől már huszonöt oltóponton zajlik a védőoltások beadása az országban. Első körben a sürgősségi-, és az intenzív ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozók kapták meg a vakcinát. Jelenleg pedig a fekvőbeteg intézmények munkavállalóinak oltása zajlik. Ma reggel nyolc órakor az Almási Balogh Pál Kórház dolgozóinak immunizálása is megkezdődött. A tizenkét ampulla oltóanyagot tegnap reggel vették ki a mínusz hetven fokos hűtőből, és onnantól kezdve megfelelő tárolás mellett öt nap áll a rendelkezésükre, hogy felhasználják.

„Volt olyan időszak a kórház életében, hogy ötven kollégánk is távol volt megbetegedés miatt. Összességében 160-180 dolgozó betegedett meg. Természetesen ők most kimaradnak az immunizációból, hiszen azt tartják, hogy hat hónappal a betegség lezajlása után lehet legkorábban beoltani őket. Tehát ők a következő lépcsőben fogják megkapni. Nagyjából az is tudható, hogy átlagosan az a hat hónap egy védettségben telik el a betegséget követően. Tehát így vagy a úgy, a dolgozóinknak a védettsége azért biztosított lesz” - mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Az előzetes felmérés alapján ma és holnap összességében az intézmény hatvan dolgozója kapja meg az oltást. A beadásnak külön eljárásrendje van. A folyamat elvégzésére az egészségügyi intézmény első emeletén található belgyógyászat egyik részlegét jelölték ki. A munkavállalókat teljeskörűen tájékoztatták az eshetőségekről, valamint egy állapotfelmérő kérdőívet is ki kell tölteniük. Vida Éva, az intézmény infekciókontroll vezetője azt mondja, maga az oltóanyag nem egy kész termék, élettani konyhasó oldattal kell összekeverni.

„Az ampullában 1,8 milliliter fiziológiás sóoldatot kell fecskendezni, azzal kell vakcinát hígítani. Utána tízszer kell megfordítani. Elegyíteni a sót a vakcinával. Ellenőrizni kell a vakcina állagát utána, ha nem észlelünk rendellenességet, akkor az ampullából öt oltóanyag készíthető. és beadásra kerülhet” - nyilatkozta Vida Éva, az Almási Balogh Pál Kórház infekciókontroll vezetője.

A beavatkozást követően a dolgozókat félórás megfigyelés alatt tartják, mert ha esetleg valaki allergiás reakciót produkál, akkor így azonnal tudnak segíteni rajta. A szobában egy komplett újraélesztő kocsi is volt, speciális gyógyszerparkkal felszerelve. Aki túlesik az oltáson, egy papír alapú igazolást kap róla, amelyen az a dátum is szerepel, hogy mikor kell újra megkapnia a vakcinát. Ugyanis a védettség érdekében a szúrást huszonegy nap múlva újra meg kell ismételni. Előzetes információk alapján valószínűleg az Almási Balogh Pál Kórházban zajlik majd a későbbiekben a térség lakosságának beoltása is.


973_0_t 973_1_t 973_2_t 973_3_t
973_4_t 973_5_t 973_6_t 973_7_t
973_8_t 973_9_t 973_10_t 973_11_t
Vissza