Lovas hagyományok (képgalériával)2021. január 7. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9974_0_300.jpgLovasközpont épül Urajon. A településrészen található kihasználatlan sportpályát a Pajkos Csikó Kulturális, Sport, Egészség és Szabadidő Egyesület vette bérbe, akik önerőből építenének lovaspályát és istállót. Céljuk a nemzeti lovaskultúra, a magyar lovas hagyományok, valamint a lovaglás megismertetése mellett főként a díjugratásra való felkészítés.

Még 2015 augusztusában a közösségépítő céllal megrendezett Uraj Napot tartották a helyi sportpályán. Mára már ez a terület igen kihasználatlannak számít. Most azonban az üresen álló pálya új funkciót kaphat a tervek szerint. Janiczak Dávid polgármester úgy véli, ez egy ékes példája lehet annak, hogy egy elfeledett terület hogyan nyerhet új értelmet.

„A Pajkos Csikó Egyesület kereste meg az önkormányzatot, miszerint bérbe kívánja venni az uraji focipályát, hogy azon egy lovasközpontot létesítsen. A pálya hosszú ideje kihasználatlan, és csak az éves fűnyírások azok, amikkel igyekszik a városüzemeltető intézmény karbantartani, úgyhogy én azonnal megörültem ennek a lehetőségnek, és támogattam azt, hogy bérbe vegyék, és megvalósítsák ezt a projektet, ami most már elkezdődhet” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A bérbe vett területen önerőből építene lovaspályát és istállót a Pajkos Csikó Kulturális, Sport, Egészség és Szabadidő Egyesület. A létesítményen belül tíz boxot alakítanak ki, amelyek ugyanennyi ló elhelyezését biztosítják. Emellett a szabadtartású lovak is helyet kaphatnak a kültéri karámokban. A homokos pálya 30-szor 60 méteres lesz, a későbbiekben fedett pálya építését is tervezik.

„Fő célunk a nemzeti lovaskultúra, a magyar lovas hagyományok, valamint a lovaglás megismertetése mellett a díjugratásra való felkészítés. Akár 3 éves kortól bárki igénybe veheti majd. A jövőben szeretnénk az óvodások és iskolások számára is bemutatót tartani, igény szerint táboroztatást is szervezni szakemberek bevonásával” - mondta dr. Berta Vivien, a Pajkos Csikó Kulturális, Sport, Egészség és Szabadidő Egyesület elnöke.

A tervek szerint a lovasközpont építése az engedélyek kézhezvétele után kezdődhet majd meg. Az egyesület egyébként vállalta, hogy a sportpályán továbbra is helyet biztosít a településrészen élők számára szervezett rendezvényeknek, valamint a gyermekek sporttevékenységéhez is.


974_0_t 974_1_t 974_2_t 974_3_t
974_4_t 974_5_t 974_6_t 974_7_t
Vissza